Професиите, които скоро ще изчезнат заради изкуствения интелект

Професиите, които скоро ще изчезнат заради изкуствения интелект Снимка: https://pixabay.com/

Институтът за оценка на пазара на труда и образователна политика, намиращ се в Швеция, е установил, че няколко десетки различни професии може скоро да изчезнат наведнъж

Те ще бъдат успешно заменени от изкуствен интелект, пише  Dagens Nyheter.

Експертите отбелязват, че технологиите за изкуствен интелект постепенно стават все по-напреднали. Той може лесно да изпълнява различни функции, което в бъдеще може да доведе до факта, че обществото ще бъде разделено на слоеве.

Ще бъдат взети предвид нивата на заплатите, на които може да се разчита в определена сфера на дейност. ИИ ще помогне за замяната както на неквалифицирания труд, така и отчасти на лекарите.

Например рентгенолозите вече няма да са необходими в бъдеще. Вече днес специалното оборудване може самостоятелно да определи наличието на фрактури или увреждания. С течение на времето ИИ ще може да изпълнява много други функции. Оборудването ще дав препоръки за лечение.  

Огромното предимство на използването на специално програмирани устройства ще бъде, че работата ще бъде свършена за броени секунди. Освен това ще бъде възможно значително да се намали броят на онези работни места, които са свързани с много трудоемки задачи в онези отрасли, където в момента липсва персонал.

Съвременните технологии ще се използват активно не само в ортопедията, но и в други области. Например в областта на спешната медицинска помощ или в гинекологията, което също ще намали острия недостиг на медицински сестри. Също така, ИИ лесно ще замени хората в огромен брой други професии. Става дума за фотомодели, продавачи, пощальони, счетоводители, шофьори и т.н.

По-рано Planet News писа, че бивш служител на Google говори за основните заплахи от ИИ. Един от бившите служители на Google, Apple и Microsoft, Кай-фу Лий, разказа за основните заплахи, които изкуственият интелект може да представлява за хората.

Основната заплаха според експерта могат да се нарекат „умните“ оръжия с автономно естество, които лесно могат да бъдат научени да убиват хора сами.

Технологии като тези напълно ще променят войните. Ще бъде нереалистично да се установят виновниците за военните действия, защото тези оръжия ще бъдат остъпни. ще имат  висока скорост на програмиране и висока степен на точност. Още днес можете да похарчите само хиляда долара и да създадете малка машина, която може да убива.

Отрицателните последици възникват, когато ИИ започне да изпълнява конкретна задача и в същото време не обръща никакво внимание на всичко останало. Изкуственият интелект също ще събира информация за хората, която трябва да остане поверителна.

От една страна, това ще даде възможност да се предлагат на интернет потребителите подходящи филми, музика или стоки. От друга страна, това е  възможност да компрометирате един или друг човек.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: