Цената на петрола спадна - индустрията се променя завинаги

Цената на петрола спадна - индустрията се променя завинаги

® Unsplash

На 20 април бе засечен рекорден спад на цената на петрола в историята на индустрията. Как това ще се отрази на сектора?

2020 г. несъмнено е най-тежката година за петролната индустрия. Цените на черното злато за пръв път паднаха под нулата, след като вследствие от коронавируса имаше по-малко търсене, отколкото предлагане. Този месец би могъл да бъде наречен „черния април в историята на петролната индустрия”, споделя пред The Times Фатих Бирол, изпълнителен директор на Международната агенция по енергетика.

Световната пандемия от коронавирус променя облика на индустрията. След като голяма част от хората остават вкъщи, потреблението на петрол спада и търсенето на черното злато се срина с почти една трета в сравнение с април миналата година. Вследствие на ниското търсене голяма част от малките производители банкрутират, а по-големите преструктурират производствените си методи. Това ще доведе до спад на политическа сила и необратими последствия за фирмите в сектора.

В Тексас, сърцето на американската петролна индустрия, производителите са изчерпали цялото си складово пространство. Това е причина рафинериите да купуват сравнително малко суров продукт, който да превърнат в гориво. Така цената на петрола пада под нулата. 
Това кара производителите да плащат на трети страни, за да изкупуват суровината. Най-ниската стойност, до която цената на барел с петрол достига, е минус 40 долара.

Според анализатори този спад в цените би могъл да доведе до фалирането на стотици малки компании. Големите компании, за сметка на това, ще се сдобият с по-голям дял от пазара, което ще им помогне да преборят най-върлите си конкуренти в сектора. Експертите, обаче, са убедени, че индустрията ще се справи с тази криза.

През последните години петролната индустрия е поставена пред предизвикателства. Анализатори предвиждат спад в търсенето на гориво в идните десетилетия. Кризата, предизвикана от коронавируса, единствено потвърждава тези страхове. Дори и индустрията да стъпи обратно на краката си, анализаторите са категорични, че търсенето на петрол ще бъде в пъти по-ниско в сравнение с предишни години. Вследствие на това компаниите ще трябва да преосмислят бизнес плановете си и да напаснат моделите си на производство с променящата се ситуация в сектора. Това би могло да стане или чрез намаляване на активите, или чрез инвестиране в по-чисти енергийни ресурси.

По един или друг начин, изглежда, че петролната индустрия никога няма да бъде същата.

Прочетете още за:
енергетика коронавирус петрол

  0 
  0