Новогодишното послание на Папа Франциск: насилието срещу жени обижда Бог

Новогодишното послание на Папа Франциск: насилието срещу жени обижда Бог Снимка: rte.ie

Главата на Римокатолическата църква отслужи литургия в базиликата „Свети Петър” в деня, който бележи тържеството на Божията майка.

Папа Франсиск изглеждаше в добра форма, след необяснимия инцидент в новогодишната нощ, когато присъства на службата, но в последния момент се разбра, че няма да я ръководи, както се очакваше.

В началото на днешната литургия той измина цялата дължина на централната пътека на базиликата, за разлика от петък вечер, когато излезе от страничен вход близо до олтара и наблюдава службата отстрани.

Литургията беше по-слабо посетена от други години, заради ковид ограниченията. Италия обяви в петък рекордните 144 243 новозаразени, след като в страната бяха наложени нови ограничителни мерки като задължително носене на маски на открито.

Папата изгради новогодишната си проповед около темате за майчинството и жените, които „даряват живот и крепят единството на света, държейки заедно нишките на живота”. В тази връзка 85-годишният Франциск отправи един от най-силните си призиви за изкореняване на насилието срещу жени.

„Колко насилие е насочено срещу жените! Стига! Да нараниш жена означава да обидиш Бог, който прие човечността от една жена”, каза Франциск.

По време на италианска телевизионна програма миналия месец папа Франциск заяви, че мъжете, които проявяват насилие към жени, вършат нещо „почти сатанинско“.

От началото на пандемията преди близо две години, папата на няколко пъти говори срещу домашното насилие, което в много страни по света нарасна заради локдауните, които блокираха като в капан много жени с техните насилници.

Миналия месец Франциск издаде и своето Послание за Световния ден на мира – документ, който се изпраща до държавни ръководители и международни организации, а папата връчва подписано копие на лидерите, които правят официални посещения във Ватикана през годината.

В посланието си папа Франциск осъжда нарастващите военни разходи за сметка на социалните грижи и подчертава че нациите трябва да пренасочват парите, изразходвани за въоръжаване, за да инвестират в образованието.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: