Лидерите на световните религии подкрепиха борбата срещу климатичните промени

Лидерите на световните религии подкрепиха борбата срещу климатичните промени Снимка: скрийншот Youtube

Световните религиозни лидери настояват възможно най -скоро да бъдат достигнати нулеви нива на въглероден диоксид, съобщи Euronews

Повече от 30 лидери на различни църкви се събраха във Ватикана при папа Франциск и подписаха декларация преди срещата на върха на ООН по климата. Сред подписалите апела са представители на всички най -големи световни религиозни движения.

Папа Франциск:

"Позволете ми да предложа три концепции, които отразяват нашите съвместни усилия: отвореност към взаимосвързаността и споделено участие, движещата сила на любовта и призив за уважение."

Религиозните отбелязаха, че каноните на всичките религии подчертават необходимостта от спасяване на човешки животи и запазване структурата на мирозданието и затова те пламенно подкрепят климатичните цели, изразени от ООН.

Алок Шарма, председател на COP26:

"Нуждаем се от млади хора, които да продължат да призовават за промяна със същия плам, какъвто чуваме днес. Нуждаем се от академични гласове в публичния дебат с техния авторитет. И ние се нуждаем от религиозни лидери, които да използват своя морален авторитет, за да оправдаят тези действия".

Като символичен жест религиозните водачи хвърлиха шепа пръст върху саксия с младо маслиново дърво. 26 -тата сесия на ООН по климата, отложена миналата година, трябва да се проведе в Глазгоу, Шотландия през ноември.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: