Устойчивостта към антибиотиците може да убие стотици милиони до 2050 г.

Устойчивостта към антибиотиците може да убие стотици милиони до 2050 г. Снимка: planetanovosti.com

А през следващите 30 години икономиката може да загуби почти 10 трилиона долара

Британското правителство е изготвило доклад, в който се казва, че ако нищо не започне да се прави, почти 300 милиона души буквално ще умрат до 2050 г. поради антибиотична резистентност. Всяка година повече от 10 милиона души  в света умират от това, а през следващите 30 години икономиката може да загуби почти 10 трилиона долара.

За това съобщава Scientific American.

В доклада се отбелязва, че областта на здравеопазването не се занимава с този въпрос, така че властите трябва да вземат всичко в собствените си ръце. Икономистът Ричард Смит е уверен, че предоставеният доклад използва малко занижени цифри. Опитът от предишни пандемии показва, че поведенческият фактор влияе повече на икономиката, отколкото самоот заболяване.

Антибиотичната резистентност прилича на постепенно разпадане на цялата световна устойчивост, което може да се случи през следващите три десетилетия. Ако не се опитаме да променим нещо, тогава трябва да се подготвим за огромни загуби. Проблемът е, че към днешна дата няма достатъчно финансиране, за да могат специалистите да се занимават със създаването на нови ефективни антибиотици. Необходимо е да се разбере, че разработването на едно или друго лекарство може да отнеме твърде много време, което човечеството просто няма.

Специалистите отбелязват, че устойчивостта на бактериите представлява по-голяма заплаха за цялото човечество, отколкото дори вирусът Ебола. До 2050 г. лекарите няма да могат да спасяват хора в огромни количества и следователно смъртносттаще се увеличи значително.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: