Извършен е най-големият пробив в създаването на антибиотици през последните 50 години

Извършен е най-големият пробив в създаването на антибиотици през последните 50 години Снимка: https://www.nsf.gov

Създадоха лекарство, убиващо всички видове резистентни бактерии. Новият препарат е с луминесцентни свойства - лекарите ще могат да следят приема на лекарството и неговия ефект върху бактериите с помощта на съвременни технологии за микроскопия.

Грам-положителните и грам-отрицателните бактерии се отличават с различната структура на клетъчната мембрана, но новият медикамент, разработен от специалисти от Великобритания, е в състояние да проникне през стените и на двата вида бактерии и след това да се съедини с тяхната ДНК.

 

Откритието на учените ще позволи разработването на нови терапевтични средства против всички видове резистентни патогени, включително и метицилин резистентната Staphylococcus aureus и чревната бактерия E. coli.

 

Устойчивостта на антибактериалните лекарства само в Европейския съюз води до 25 000 смъртни случая годишно. Ако не се намери решение на този проблем, по прогнозни данни до 2050 г. повече от 10 милиона души ще умират всяка година от инфекции, причинени от резистентност. При това трябва да се има предвид, че лекарите не са получавали нови лекарства за грам-отрицателни бактерии повече от 50 години.

 

В миналото екип от учени от Университета в Шефилд разработи съединение, въздействащо на грам-положителните бактерии, но новото лекарство притежава антимикробно действие с широк спектър, т.е. то е ефективно и срещу грам-отрицателни бактерии.

 

Освен това то има луминесцентни свойства. Това означава, че лекарите ще могат да следят приема на лекарството и неговия ефект върху бактериите с помощта на съвременни технологии за микроскопия, съобщава Phys.org

 

Грам-положителните щамове на бактериите са особено трудни за лечение, тъй като мембраните им предпазват клетките от проникването на лекарства във вътрешността на тези патогени, а самите те от своя страна причиняват пневмония, инфекции на пикочните пътища и на кръвния поток.

 

„Проблемът с противомикробната резистентност става все по-остър и много изследвания прогнозират глобална извънредна ситуация, така че спешно е необходим широк спектър от противомикробни лекарства, ефективни срещу резистентните патогени", заяви проф. Джим Томас, ръководител на научната група.

 

Изследователи от Университета Ратгър и Технологичния институт в Рочестър са разработили миниатюрно устройство, което ще помогне в борбата с резистентните микроорганизми. То улавя болестотворните бактерии от кръвните проби и позволява на лекарите да идентифицират резистентните към штамовете лекарства и да предпишат оптимално лечение.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: