ООН вече не смята марихуаната за особено опасен наркотик

ООН вече не смята марихуаната за особено опасен наркотик Снимка: pixabay

Комисията на ООН по наркотичните средства смекчи позицията си по отношение на канабиса

Той беше изключен от списъка на веществата, които подлежат на най-строг контрол в съответствие с Единната конвенция за наркотичните вещества.

Това беше направено по предложение на Световната здравна организация. По този начин бяха свалени максимално строгите ограничения за употребата на марихуана за медицински и други цели. Това решение беше подкрепено от 27 страни членки на Комисията. 25 бяха против.

Канабисът и неговите производни все още се считат за наркотици и са включени в основния списък на Единната конвенция.  

Остават ограниченията върху притежаването и употребата на марихуана, включително за медицински и изследователски цели. Производството и продажбата на канабис се допуска само с разрешение от правителството. Държавите, участващи в споразумението, трябва да регулират количеството марихуана, което е достъпно на техните територии.

Въпросът за смекчаване на позицията на ООН по отношение на канабиса е повдиган няколко пъти - това се дължи на нарастващата употреба на това вещество в медицината.

Продажбата и употребата на канабис, включително за развлечение, е законна в редица страни по света. Сред тях са САЩ, Канада, Австралия и Испания, уточнява Euronews.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: