Личен ваксинационен рекорд или измама

Личен ваксинационен рекорд или измама

В Нова Зеландия разследват мъж, който използвайки различни имена, се е регистрирал в различни центрове и се е ваксинирал срещу Covid-19 десет пъти за един ден.

Разследващите смятат, че използваните имена са на хора, които не са пожелали да се ваксинират, а по този начин са получили така да се каже фалшив ваксинационен сертификат. В Нова Зеландия документът се изисква при посещението на някои компании, както и за присъствието на обществени и групови събития, припомня indy100.com.

Мениджърските екипи, организиращи ваксинациите, са много загрижени и работят съвместно с разселдващите органи. Предположенията на специалистите са, че десетократно ваксинираният би трябвало да се почувства доста зле на следващия ден.

„Знаем, че хора, получили по погрешка пет дози, не са имали дългосрочни проблеми”, казват от Университета в Окланд, но същевременно са категорични, че да се приеме самоличността на друго лице, за да се получи медицинско лечение, е не само опасно, но е и престъпление. Такова действие излага на риск както здравето на ваксинирания, така и на тези, които ще се ползват от фалшивия сертификат.

Според здравните власти, ситуацията руши доверието на практикуващите лекари в техните пациенти, защото точната информация за здравния им статус е най-важното за всяко едно успешно лечение. 

Проф. Ники Търнър, медицински директор на Имунизационния консултативен център при Университета в Окланд допълва, че няма данни за страничните действия и безопасността при прилагане на такава доза ваксина, тъй като никой не е имал причина да изследва подобен случай. Според експерта, изобретателният доброволец, предприел стъпката вероятно срещу възнаграждение, се е изложил на потенциален риск без ясни последствия в дългосрочен план. 

От подлежащото на ваксиниране население в Нова Зеландия 94% са получили първата си доза, а 89% вече са напълно ваксинирани.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: