Нови мерки срещу поредната ковид-мутация

Нови мерки срещу поредната ковид-мутация Снимка: axios.com

Специалистите споделят мнението, че новата версия на Covid-19 – Omicron – не бива да всява паника, но изисква допълнителни мерки.

Президентът на Южна Африка осъди забраните за пътуване до страната му и за страните в региона и призова да бъде отменена „спешно”. Той определи действията на Обединеното кралство, ЕС, САЩ и други страни, предприели ограничението, като „неоправдани”, съобщава ВВС.

Силно мутиралият вариант Omicron беше открит в Южна Африка по-рано този месец, а миналата сряда беше докладван и пред Световната здравна организация. СЗО предупреди държавите, че новият щам е „обезпокоителен риск”, но подчерта, че страните, които прибързано налагат ограничения за пътуване, трябва да базират решението си на „научен подход“. Omicron вече е открит в редица страни по света, включително Обединеното кралство, Германия, Израел и Австралия

Това накара австралийските власти да отложат вдигнето на ограниченията за влизане в страната на граждани от някои държави. Досегашните планове бяха от 1 декември в Австралия свободно да влизат ваксинирани чужденци, както и преболедували със зелен сертификат.

Днес Япония, в която Omicron до сега не е установен, възстанови строгите ограничения по границите, забранявайки всякакво влизане в страната от 30 ноември. Краят на ограничението засега не е обявен.

В Нидерландия Omicron е открит при 13 души, пристигнали в Амстердам с два полета от Южна Африка. Освен това, нидерландската полиция оповести, че е задържала двойка - испанец и португалка - които са избягали от карантинен хотел, за да излетят за Испания

Израел забрани за 14 дни влизането на чужденци, считано от неделя в полунощ. 

Обединеното кралство призова за спешна среща на G-7 в днес, за да обсъдят новия вариант

Според предварителните резултати от референдума, гласоподавателите в Швейцария подкрепят принципно всички мерки на щвейцарското правителство за справяне с Covid-19.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: