Учени превърнаха птици в сензори за инфразвук

Учени превърнаха птици в сензори за инфразвук Снимка: ferra.ru

Методът все още е експериментален

Източниците на инфразвук не могат да бъдат регистрирани навсякъде. Световният океан не самопредлага какофония от звуци, но и отсъствието на суша прави поставянето на детектори непреодолима задача. За Оливие ден Уден, изследовател по акустика от Кралския метеорологичен институт в Нидерландия, решението на този проблем е очевидно: той предлага поставянето на сензори за инфразвук в миниатюрни раници, които да се надянат на албатроси. За това съобщава Wired.

Инфразвукът представлява звукова вълна под диапазона на човешкия слух. Взривовете от ядрени оръжия, вулканичните пароксизми и гръмотевичните бури се чуват само наблизо. Инфразвукът, излъчван от тези явления, може да обиколи земното кълбо. Така че, дори ако ученият се намира на разстояние половин земно кълбо, детекторът на инфразвука ще може да го улови.

"Превръщането на птиците от Южния океан в живи сензори "беше изстрел в тъмното", казва Дан Уден. Но, както съобщава неговият екип, този метод наистина работи. Докато албатросите летят над студените води между Южна Африка и Антарктида, приборите в раниците им регистрират различни източници на инфразвук. Това показва, че е възможно да се чуят всякакви далечни звуци, без да се прибягва до земята, за да се поставят детектори.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: