Изобретиха устройство, което кара хората да мълчат

Изобретиха устройство, което кара хората да мълчат Снимка: tamil.asianetnews.com

Конкретната област на приложение на това изобретение все още е неясна

"От американските детективи фразата: "Имате право да запазите мълчание. Всичко, което кажете, може да бъде използвано срещу вас в съда" ни е добре известна .Това е така нареченото правило на Миранда, според което хората, заподозрени в престъпление, се уведомяват за правата си при арест. Изискването е наречено така в чест на историческото решение на съда през 1966 г.", пише германското издание Süddeutsche Zeitung.

"Всъщност действително за заподозрените обикновено е по-добре да мълчат. Но има и обратни случаи, известни също от детективските и шпионските жанрове - когато някой трябва да накара човек да "замълчи", което обикновено означава неговата насилствена смърт."

"Сега това може да се промени. Целта на новото изобретение на американската армия е да накара хората да замълчат, така че това да не завърши зле. Устройството, за което изобретателят Кристофър Браун, работещ в Naval Surface Warfare Center в Индиана - изследователския център на Американските военноморски сили е подал заявление за патент, се отнася към категорията на така наречените несмъртоносни оръжия. Системата Acoustic Hailing and Disruption (AHAD) изглежда като преносима сателитна антена. Техническият принцип на работата й напомня на заглуването на шума в съвременните слушалки: слушалките регистрират околния шум и смесват звуците с обратна амплитуда. Изкуственото ехо и звукът от външния източник се потискат един друг", обяснява изданието.

Новото устройство улавя звуковите вълни от човека с помощта на параболична антена и насочен микрофон, усилва ги и ги възпроизвежда по двоен начин – веднъж едновременно и веднъж със закъснение от около 200 милисекунди. Тази странна форма на ехо изглежда има ефект, който буквално лишава хората от дар слово. Според патентното описание ефектът е не само физически, но и психологически. "Постъпващата с известно забавяне акустична обратна връзка пречи на човек да се концентрира, което усложнява говоренето".

"Между другото, конкретната област на приложение на това изобретение остава неясна. Трябва ли да се използва срещу тези, които са длъжни да пазят тайни? Или затворниците да не разговарят помежду си? Единственото, което може да се каже със сигурност е, че задачата му ще бъде да накара някой да замълчи. Според съобщения в английските медии изследователи от един от японските институти са тествали подобно устройство преди няколко години, като отбелязват, че то е полезно "за контролиране на дискусиите".

"Като цяло, звукът е една от опциите, които изследват военните лаборатория, когато става въпрос за некинетично оръжие, т.е. за всичко, което стреля не с куршуми, снаряди или гранати, а с чиста енергия, като например лазерните лъчи, микровълните или звукът. Звукът може да бъде ефективен при различни сценарии, например в случай на пленяване на кораб от пирати. Всъщност вече има военни кораби, оборудвани със звукови оръдия. Тяхното въздействие може да причини гадене, замаяност и дори поражения върху органите на противника", пише Süddeutsche Zeitung. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: