Какви са звуците, които издава черна дупка в Космоса (видео)

Какви са звуците, които издава черна дупка в Космоса (видео) Снимка: Стоп кадър NASA

На учените им се наложи многократно да усилят преобразувания звук

Сега имаме възможност да послушаме преобразуваните звуци, които идват от черна дупка в центъра на галактически клъстер в съзвездието Персей. И всичко това, благодарение на специалистите от NASA.

Още през 2003 г. астрономи откриват, че тази дупка излъчва вълни под налягане, които причиняват пулсации в горещия газ наоколо. Именно тези вълни им се отдава да преобразуват в звук.

В NASA отбелязват, че полученият звук е нота, която е с около 57 октави по-ниска от "до" на първа октава. Човек не е в състояние да чуе такъв звук, ето защо при обработката на данните тази нота е усилена многократно.

Експертите разказват, че дадената обработка на информация се различава от всички други подобни. Тя преразглежда звуковите вълни, открити в данните на рентгеновата обсерватория "Чандра"на NASA. От една страна съществува популярното схващане, че в Космоса няма звук, тъй като в голяма част от пространството няма среда, която да го разпространява. 

От друга страна, галактическите клъстери съдържат големи количества газ, обгръщащ стотици или дори хиляди галактики, осигурявайки среда за разпространението на звукови вълни.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: