Световните компании ще потънат в рекордни дългове

Световните компании ще потънат в рекордни дългове Снимка: pixabay

В опит да засилят финансовото си състояние на фона на пандемията COVID-19, световните компании ще потънат в рекордни дългове в обем до 9,3 трилиона долара през 2020 г.

Това съобщава Reuters, позовавайки се на изследване на компанията Janus Henderson, в което са участвали 900 водещи компании.

В резултат на безпрецедентен растеж глобалният корпоративен дълг ще нарасне с 12 процента, или с един трилион долара.

Според анализаторите през 2019 г. също е имало рязко увеличение с 8 процента поради сливания, придобивания и голям брой заеми за обратно изкупуване на акции и дивиденти.

В сегашните условия обаче фирмите се опитват да запазят капитала, защото понасят значителни загуби поради ограниченията, налагани за борба с коронавируса.

Според изследването почти половината от световния корпоративен дълг се пада на американските компании (3,9 трилиона долара). Следват германските корпорации (762 милиарда долара). В същото време Германия има редица компании с най-големи дългове в света. Например Volkswagen е натрупал дългове от 192 милиарда долара.

За да привлекат средства от януари до май, корпорациите обявиха емитирането на облигации в размер на 384 милиарда долара. През март пазарът на заемите беше затворен за всички компании, с изключение на тези, които се ползваха с най-голямо доверие.

Той обаче отново стана достъпен, след като централните банки, включително Федералният резерв на САЩ и Европейската централна банка, обявиха старта на мащабни програми за закупуване на активи, включително корпоративни ценни книжа.

Според прогнозите на Световната банка глобалната икономика я очаква най-тежката рецесия след Втората световна война. В развитите страни икономическата активност ще намалее със седем процента, а в развиващите се - с 2,5 процента.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: