Олимпийските и Параолимпийските игри в Япония ще са нов старт за района на Фукушима

Олимпийските и Параолимпийските игри в Япония ще са нов старт за района на Фукушима Снимка: Unsplash.com

Токио ще бъде и първият град в света, в който Параолимпийските игри ще се проведат за втори път между 25 август и 5 септември 2021 г. Япония ще се възползва от възможността да насърчи достъпа до спорт на хора с увреждания.
Разпространението на коронавируса възпрепятства насрочените за това лято на Олимпийски  и Параолимпийски игри в Япония. Те бяха отложени съответно за 24 юли - 8 август и 25 август - 5 септември 2021 г.

Въпреки това страната се подготвя активно за провеждането им, като сред японците става все по-популярно и друго наименование - „Игри на възстановяване". „Близо 60% от инфраструктурата за Параолимпийските игри вече е налична, остават още 9 инсталации", казва Тоширо Муто, председателят на Комитета на Олимпийските и Параолимпийските игри в Токио.

Новото име не е случайно, тъй като азиатската страна иска да отпразнува възстановяването на района на Фукушима, който беше силно засегнат от земетресение и впоследствие от инцидента в атомната електроцентрала във Фукушима през 2011 г. Това беше най-тежкият такъв инцидент след аварията в Чернобил.

Близо 10 години по-късно префектурата Фукушима е успяла да възстанови инфраструктурата си и някои ключови за страната отрасли като риболов и производство на храни. В чест на възстановяването олимпийският огън ще тръгне от националния спортен център J-Village в Нараха, един от най-пострадалите градове. Стадионите на спортния център бяха превърнати в символ на съпричастност, тъй като служеха за площадки на спешните работници и пожарникарите по време на аварията.

Пристанищният град Сома, който се намира на 50 км от атомната електроцентрала, отново стартира улова на риба след години на рестрикции. Към момента забраните за улов на почти всички видове риба са вдигнати. Фукушима започва отново и износ на храни за чужбина, по данни на Euro News.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: