Завършиха Зимните олимпийски игри в Пекин

Завършиха Зимните олимпийски игри в Пекин Снимка: okyoolympicplay.com

Церемонията по закриването им събра нации и спортисти за официалния край на двуседмичното глобално състезание.

Зимната олимпиада 2022 приключи след дни на интензивна конкуренция, исторически изпълнения, зашеметяващи финали, драматични моменти и много емоции. Въпреки многобройните препятствия като необичайната зима без сняг в Китай, ковид-ограниченията и проблемите около самата олимпиада заради нарушаването на човешките права в страната-домакин, медалите отбелязаха отлични спортни резултати. Първа по трофеи е Норвегия, следвана от Германия, Китай, САЩ и Швеция. 

Сега е време да отпразнуваме постиженията на всички участващи спортисти и да предадем факела на следващата страна домакин – Италия, с двете ѝ олимпийски дестинации Милано и Кортина д'Ампецо. Но започва и времето за равносметка – за олимпийските ценности, за подготовката и правата на спортистите и за болната тема в спорта – допингът, която за пореден път беляза съдбата на обещаващи млади спортисти.

Нашумелите случаи с руската фигуристка Камила Валиева,  неадекватното поведение на съотборничката ѝ Александра Трусова и положителната допинг-проба на украинската състезателка по бобслей Лидия Гунко предизвикаха много въпроси за спортната методология и натиска, на който са подложени спортистите в безмилостната борба за медали, приемана от някои държави като необходим признак за превъзходство

От времето, когато самият аз бях спортист, знам едно-друго за натиска, на който подлагат спортистите”, каза президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах и посочи, че отношенията към спортистите, включително от страна на най-близкото им обкръжение, остават гореща тема. Той подчерта, че МОК не може да направи много в тази посока и се нуждае от  "подкрепата на правителствата“. Томас Бах обяви също, че ще инициира широк дебат за минималната възрастова граница за участие в олимпийските игри. 

Позицията му подкрепиха много спортисти и ръководители на национални олимпийски комитети. Президентът на МОК се срещна и с китайската тенисистка Пенг Шуай, чиято съдба предизвика доста вълнения сред спортния свят, тъй като тенис-звездата за доста време изчезна от обществения живот след нейни обвинения срещу китайски политически лидер, които тя сега отрича.

В речта си на закриването на игрите Томас Бах благодари на Китай и подчерта добрата организация и добронамереността, с която са били заобиколени участниците.

В годините, докато подготвяше зимната олимпиада 2022, китайската държава неведнъж обяви, че е против политизирането на спорта, но нищо не е само за себе си в съвременния свят. Китай се възползва от Зимните олимпийски игри, за да излъска имиджа си, но и за да провери своите позиции в световната политика и икономика, да потвърди – или отхвърли приоритети, съюзници и опоненти и в крайна сметка да продължи политиката си към по-значимо участие в глобалните политически и икономически процеси.

Международното олимпийско движение също продължава напред - с всичките си съмнения, въпроси и добри намерения за един спорт, основан на олимпийския принцип, че участието е по-важно от победата.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: