Спорт ли е шахът?

Спорт ли е шахът? Снимка: flickr.com

Съвременните съвети за добра форма неминуемо включват спорт, но ако сте се изхитрили да спортувате пасивно, тренирайки шах, не се заблуждавайте - древната игра изисква спортна подготовка, макар че мненията дали шахът е спорт или интелектуална игра още се борят.

В много страни шахът е регистриран като спортен тип дейност, тъй като не е просто игра, а състезние, изискващо спортен дух и майсторство. Затова и надделяват мненията, че шахът е спорт – защото се вписва в традиционното определение на спорта като човешка дейност.

Смята се, че терминът „спорт” произхожда от английското „disport”, което означава развлечение, веселие, отклонение от „сериозната” работа, с цел забавляване, при това всякакво – както с физически, така и с настолни игри

Това определя същността на спорта като физическа или интелектуална дейност, за която играчите се подготвят предварително, ходят на тренировки, развиват майсторството си, самоусъвършенстват физическите си и умствени качества. Но основната разлика между спорта и всяко физическо развлечение е състезателният характер. По една или друга причина обаче, с времето сме свикнали да свързвме всички тези критерии преди всичко с физическта култура.  

Явно характеристиките на шаха позволяват да бъде смятан за спорт, както са преценили в повече от 100 страни, включвайки древната игра в списъка на официално упражняваните спортове. Последни са направили това в Обединеното кралство,  през 2006  г.

Междувременно през 1999 г. и Международният олимпийски комитет прие шаха за спорт, но така и не го включи в програмите на олимпиадите. Парадоксът е, че в зимните олимпийски игри е включен кърлингът, чиято кандидатура мина под слогана „Кърлингът – шах върху лед”.

Темата с определението на шаха като спорт се дискутира отдавна и утвърждаването му почива на „трите стълба” на тежките аргументи: първо, шахматното майсторство като във всеки спорт се постига с дълги упорити тренировки – разликата е само, че шахматистите развиват подчертано интелектуални умения, а не физически. Второ – състезателният дух в шаха е пословичен и главният стимул в играта е съперничеството. Трето – дори и интелектуална игра, шахът изисква сериозна физическа подготовка. Шахматистите седят с часове пред дъските, което е невъзможно без развита издържливост и умения за концентрация. И един допълнителен аргумент - преди срещи състезателите минават допинг-контрол, което също доказва, че дори някъде все още да не приемат шаха за спорт, практически го третират като такъв. 

Така че ако намерите правилния баланс между интелектуалното развитие, което е водещо в шаха, и подходящата доза физическа подготовка, можете да се отдадете на любимата си игра. Наред със съперничеството, шахът предлага и невероятно ниво на общуване и е повод за много разговори, анализи на известни шах-срещи и приятно прекарано време сред приятели и съмишленици, често на открито - а това също е условие за добър дух и здраве.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: