Европа препоръчва бустерна доза ваксина за хората над 40 години

Европа препоръчва бустерна доза ваксина за хората над 40 години Снимка: europarl.europa.eu

Директорът на Агенцията за обществено здраве на Европейския съюз Андреа Амон обяви днес, че бустерно ваксиниране срещу Covid-19 трябва да се обмисли за всички възрастни, с приоритет за тези над 40 години

Препоръките, издадени от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC), не са обвързващи за правителствата на страните от ЕС, но следва да се имат предвид при вземането на решения в областта на здравната политика.

В предишните си препоръки, издадени през септември съвместно с Европейската агенция по лекарствата (EMA), ECDC заяви, че няма спешна нужда от прилагане на бустерни дози на напълно ваксинираните, но предложи допълнителното ваксиниране да се обмисли като превантивна мярка за хора с отслабена имунна система и възрастни.

През последните седмици много пътуващи не могат да използат полетите си, тъй като при качване на борда се сблъскват със забрана, произтичаща  от факта, че ваксинационният им сертификат включва единична доза.

Престижният немски вирусолог Кристиан Дростен увери, че Германия е далеч от края на пандемията, докато Испания и Португалия биха могли да се освободят от вируса следващата пролет, благодарение на масовата ваксинация в двете страни, пише larazon.es.

Мерките срещу Covid-19 продъжават в целия свят. Заради здравната ситуация много градове в Бразилия за втора поредна година отменят карнавалите и уличните празненства за 2022 г. 

Проучване, публикувано в списание „The Lancet Infectious Diseases“, обяви, че разработената в Индия противоковидна ваксина показва 50% ефективност. Заключенията са направени на базата на данни от 2714 случая, симптоматични за Covid-19 болнични работници, на които е била приложена ваксината. В Индия делта вариантът доминира с приблизително 80% от всички потвърдени случаи.

Президентът на Филипините Родриго Дутерте предложи за три дни да се ваксинират 15 милиона души, като за целта поиска съдействието на армията и полицията и помоли местните лидери да раздават безплатна храна на ваксинираните, за да се убеди населението.

Властите на Нова Зеландия обявиха днес, че няма да отворят границите си за чуждестранни пътници до април 2022 г., въпреки че ваксинираните граждани и жители ще могат да влизат в страната от януари и февруари, в зависимост от това от къде пристигат.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: