Как сами да проверим щитовидната си жлеза в домашни условия

Как сами да проверим щитовидната си жлеза в домашни условия Снимка: econet.ru

Всичко, от което се нуждаете, е само един термометър

Преди петдесет години доктор Брода Ото Бърнс установява, че телесната температура е отличен индикатор за активността на щитовидната жлеза. Освен това, той особено подчертава, че такова свойство има само температурата на тялото веднага след събуждането сутрин, съобщава Еconet.

В книгата си лекарят обяснява, че анормалната телесна температура в ранната сутрин може да показва възпаление на щитовидната жлеза, както и редица проблеми и заболявания, които възникват, ако този орган не функционира правилно.

Д-р Бърнс създава домашен тест, който можете да използвате, без да ставате от леглото. Лесно и бързо ще научите как работи щитовидната жлеза с помощта на най-обикновен термометър.

Как да проведете теста на Бърнс:

Преди лягане подгответе термометъра, като го стръскате добре. Температурата на него трябва да бъде около 35°.

Веднага след събуждане поставете термометъра в подмишницата и го задръжте за 10 минути.

След това погледнете резултата и го запишете.

Този резултат е известен като"сутрешна базална температура".

Нормалната базална температура е в диапазона между 36,5° С и 36,8°С.

Имайте предвид, че при възпалителни процеси, както и при жени по време на менструация и бременност, тази температура може да варира. Ето защо, направете този тест само когато сте напълно здрави.

Тълкуване на резултата:

1. Ако вашата базална температура е между 36,5° С и 36,8° С,  щитовидната ви жлеза работи нормално.

2. Ако сутрешната температура е под 36,5 ° C, това показва намалена функция на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм). В този случай трябва да обърнете внимание на други симптоми. Те включват: депресия, липса на енергия, хронична умора, чести настинки, хронично главоболие, увреждане на паметта и концентрацията и загуба на коса.

3. Ако базалната температура е по-висока от 36,8° С, това означава, че работата на щитовидната жлеза е ускорена (хипертиреоидизъм) или в тялото има някакъв възпалителен процес.

Този тест се препоръчва да се извърши три последователни дни, за да се получи възможно най-точен резултат. Ако през цялото това време вашата базална температура е над или под нормалния диапазон, не забравяйте да се консултирате с вашия лекар.

* Материалите с новинарски характер не могат да бъдат приравнени към назначаването на терапия от лекар. Преди да вземете решение, консултирайте се със специалист.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: