Смъртоносен паразит ще лекува ракови тумори

Смъртоносен паразит ще лекува ракови тумори Снимка: ferra.ru

Това се съобщава в неотдавнашно изследване на екип от учени

Учени са открили, че един от смъртоносните видове паразити може да помогне при лечението на някои видове ракови тумори, съобщава медицинското издание Medical Xpress.

В изследването, публикувано на 2 ноември в списание Journal for ImmunoTherapy Cancer, се казва, че мутант на щама на паразита Toxoplasma gondii повишава ефективността на противораковата терапия. Освен това той, според учени от Университета в Нотингам (Великобритания), Университета в Нингбо (Китай) и Шанския селскостопански университет (Китай), намалява размера на тумора.

За провеждане на експеримента изследователите създават мутантен щам на Toxoplasma gondii. Той притежава ограничена способност да расте в клеткита или да причинява заболяване при мишки, но в същото време може да манипулира имунната им система. Когато щамът се инжектира в големи злокачествени тумори, протичат възпалителни реакции дори в тези тумори, които се намират далече от тях. 

Освен това, след попадането на Toxoplasma gondii в организма, туморите започват по-добре да се поддават на лечение с инхибитори на имунните контролни точки. Такъв двоен ефект води до увеличаване на оцеляването на мишките и намаляване на растежа на такива туморни видове ,като меланом, белодробен карцином на Луис и аденокарцином на дебелото черво.

Въпреки това, според учените, някои въпроси, свързани с лечението на рак с мутантния щам Toxoplasma gondii, изискват по-нататъшно проучване.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: