Как лесно да контролирате теглото си

Как лесно да контролирате теглото си Снимка: dreamstime.com

Световноизвестната диетоложка Синтия Сас (Cynthia Sass) предлага чудесна и достъпна рецепта – водата „Саси” (Sassy water)

Тя не се продава, а просто си я правите сами. Смята се за незаменимо средство, ако искате да се освободите от няколко кирогрма след Коледните и новогодишни празнични трапези или просто да подобрите състоянието на организма си.

Трябват ви двулитров стъклен или порцеланов съд, един средноголям лимон, една средноголяма краставица, прясна мента, корен от джинджифил и чиста вода – изворна или филтрирана. Добре е да приготвите настойката от предния ден, за да могат всички продукти да пуснат полезните си вещества.

Измийте съставките добре с хладка вода. Миенето е важно, защото е по-добре продуктите да не се белят. Краставицата и лимона нарежете на тънки кръгчета, а около сантиметър и половина от джинджифиловия корен настържете на ситно ренде. Може и да го нарежете, ако мислите, че ще получите достатъчно тънки люспички, но ако го настържете, ще можете да си измерите дозата – около една супена лъжица. Подготвяте си 10 – 15 листа прясна мента, или две хубави стръкчета.

Поставяте заготовките в двулитров буркан или друг стъклен съд с достатъчно широко гърло и капак (рядко използваните супници вършат добра работа), заливате всичко с два литра изворна или филтрирана вода и оставяте съда да отлежи една нощ в хладилника. Цялата операция отнема около 10 минути.

Дозата от два литра е за един ден, но както винаги, послушайте тялото си. Ако два литра са ви много, пийте, колкото можете. Скоро ще установите точната за вас доза, така че, ще определите с колко вода да заливате продуктите. 

Макар че е разработена с цел отслабване, водата „Саси” показва и ред положителни свойства. Тя освобождава организма от излишни течности, извежда от него токсични вещества и подобрява работата на стомашно-чревния тракт. Напитката е приятна, ароматна, леко кисела и освежаваща. Ако ви действа добре, можете изцяло да замените с нея подсладените безалкохолни напитки. Добре е да изпиете първата чаша сутрин на гладно.

Свежа, полезна и достъпна, водата „Саси” е подходяща за цялото семейство. Можете да я разнообразите, като прибавите нарязана на тънки кръгчета една мандарина и по няколко пресни листа салвия и лимонена трева. Добре работят и вариантите с други цитруси – портокал или грейпфрут, както и други подправки, ако нямате мента – напр. босилек или естрагон. Важното е да са пресни. 

В случай на непоносимост към цитруси, горските плодове също действат добре, но тъй като са дребни, вместо да ги режете, можете леко да ги намачкате. Лъжицата настърган джинджифил понякога за разнообразие можете да заменяте със същото количество мед. 

С водата „Саси” се грижите и за фигурата, и за здравето си.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: