Отново строги антиковид мерки в Европа

Отново строги антиковид мерки в Европа Снимка: euractiv.com

Въпреки многобройните протести, отговорът на здравите власти е отново рестрикции заради рекордния брой инфекции и все повече случаи за интензивните отделения

Както съобщава ВВС, Нидерландия ще обяви първия частичен локдаун за зимния сезон в Западна Европа, засега с триседмични ограничения. До 18:00 ч. ще работят магазини със стоки, които не са от първа необходимост, казина, сауни, фризьорски салони и организираните или свободно работещи жрици на любовта. В 20:00 ще спускат кепенци супермаркети, кафенета, ресторанти и хотели. Спортните събития ще се играят без публика, вкл. мачът между Нидерландия и Норвегия на 16 ноември, който е квалификация за футболния Мондиал. Жителите ще могат да приемат на гости максимум четири души на възраст над 13 години, а колкото е възможно по-голям брой хора ще работят дистанционно. Кината и театрите ще са отворени, но социалната дистанция от 1.5 м. се връща. Частичният локдаун вероятнно ще запоне от днес вечерта. 

Очаква се този уикенд Австрия да подкрепи локдаун за неваксинирани от понеделник - първо в провинциите Горна Австрия и Залцбург, където според здравния министър „Ситуацията е тревожна и броят на заразените бързо нараства”. В двете провинции живеят общо над 2 милиона души. Неваксинираните ще могат да излизат от домовете си само по важни причини – напр. да ходят на работа, да купуват храна или да спортуват.

Дания, която понижи квалификацията на коронавируса до „социално некритично“ заболяване, възстанови ковид-пропуска, който беше премахнат през септември. Правителството иска да прокара закон, който позволява работодателите да изискват зелен сертификат от персонала си.

Германия, която също отбелязва рекордни числа на инфекцията тази седмица, в петък обяви Австрия за зона с висок риск, така че всеки, който посети страната и не е бил ваксиниран или преболедувал, завръщайки се, ще трябва да остане 10 дни под карантина. 

Страните от Източна Европа от седмици се борят с рекордни нива на заразяване, както и с най-слабо ваксинране. Правителството на Чехия е готово да предприеме отново ограничителни мерки.

По данни на ВВС, най-висок процент ваксинирани бележи Португалия (88%), следвана от Испания (80%), Дания (76%), Белгия (74%), и Нидерландия (73%). След тях се нареждат Италия (72%), Франция (69%), Германия и Обединеното кралство с по 67%, Австрия (63%), Словения (54%), Румъния и Русия по 35%, и накрая България (23%) и Украйна (19%). Прогнозите за край на пандемията са все по-предпазливи.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: