Хора заразиха лъвове с коронавирус

Хора заразиха лъвове с коронавирус Снимка: todayonline.com

Четири азиатски и един африкански лъв са дали положителна проба за Covid-19 в зоологическа градина в Сингапур

Службата за животни и ветеринарна помощ (AVS) съобщи, че лъвовете са показали леки признаци на заболяването, включително кашлица, кихане и летаргия, съобщи Straits Times.

Установено е, че животните са били изложени на контакт със заразен персонал от  Mandai Wildlife Group, управляваща по-голямата част от зоопарковете в страната, а вероятно и със заразени туристи, тъй като четирите азиатски лъва са участвали в популярната туристическа атракция „Нощно сафари”. Трима от служителите, участвали в сафарито, също са дали положителна проба. Атракционът е временно затворен. Здравните власти са установили и 6 случая на Covid-19 при хора, дошли от чужбина.

„Има доказателства, че животните като цяло не боледуват сериозно от вируса”, се казва в изявление на Mandai Wildlife Group

Резултатите при азиатските лъвове са категорични, тестването на африканския лъв продължава. Засега животните са на поддържащо лечение, като противовъзпалителни лекарства или антибиотици ще им бъдат предписани, ако се наложи, но пред вид състоянието им, се очаква да се възстановят бързо. 

Всичките девет азиатски и пет африкански лъва в зоологическта градина са изолиранни в бърлогите им и според персонала са сравнително бодри и се хранят добре, а универсалните способности на вируса и многобройните му мутации поставят все повече предизвикателства пред учените.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: