Трета година с ковид – започва ли началото на края му?

Трета година с ковид – започва ли началото на края му? Снимка: earth.com

Пандемията Covid-19 започна през декември 2019 г. в град Ухан, Китай и се разпространи бързо по целия свят, заразявайки досега над 287 милиона души и убивайки повече от 5,43 милиона.

През тези две години вирусът претърпя множество мутации, като някои от тях, като Delta или Omicron, се оказаха по-преносими от първоначалния тип, който тръгна от Китай, обобщава earth.com.

С производството и одобрението на няколко революционни ваксини в края на 2020 г. хората се надяваха, че болестта най-накрая може да бъде контролирана, ако не дори и изкоренена. Въпреки това, поради бавното усвояване на ваксините в световен мащаб, особено в развиващите се азиатски и африкански страни, се появиха нови опасни варианти, като особено тежкия Delta в Индия през април 2021 г. 

Появата и бързото разпространение на подобни мутации разбиха надеждите за бързо постигане на стаден имунитет и изкореняване на това заболяване. Все повече специалисти твърдят, че никога няма да можем да се отървем напълно от SARS-CoV-2 и ни призовават вместо това да се научим да живеем с него.

Появата на бързо разпространяващия се Omicron може да се окаже скрит шанс. Въпреки че страни като САЩ, Обединеното кралство, Франция, Италия или Испания поставят ежедневни рекорди на нови случаи и при ваксинирани, и при  преболедували, хоспитализацията и смъртността изглежда са по-ниски от случая с Делта. А и южноафриканските медицински експерти твърдят, че при тях вълната от Omicron, вече е отминала, оставяйки след себе си значително по-ниска степен на хоспитализации и жертви. 

Ако Omicron се окаже по-малко вирулентен, може бързо да доведе до високи нива на стаден имунитет по целия свят при много по-ниски щети от предишните варианти.

Според Световната здравна организация (СЗО), „цунамито от случаи“ на Omicron може би бележи края на „острия стадий“ на пандемията. И въпреки че има голяма вероятност SARS-CoV-2 да остане с нас завинаги, пандемията скоро може да се превърне в ендемия, а коронавирусът да стане постоянна част от световния пейзаж на инфекциозните заболявания, като същевременно причинява по-малко тежки заболявания и по-малко смърт. Дали и колко скоро ще се случи това, все още не е ясно и ще зависи от различни фактори, включително пускането на ваксини, разработването на нови лекарства и възможната поява на нови варианти.

„Популизмът, тесният национализъм и концентрирането на здравни инструменти, включително маски, терапевтични средства, диагностика и ваксини в малък брой държави, подкопаха справедливостта и създадоха идеалните условия за появата на нови варианти“, казва генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус и призовава: „Това е времето да се издигнем над спорадичния национализъм и да защитим населението и икономиките срещу бъдещи варианти, като сложим край на глобалната несправедливост по отношение на ваксините“.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: