Омикрон може да е сигнал за края на Covid-19, смятат експерти

Омикрон може да е сигнал за края на Covid-19, смятат експерти

Новият щам стана повод много страни да ограничат пътуванията.

Все пак около Omicron остават много неизвестни, включително дали настоящите ваксини са ефективни в борбата с него. „Трябва да сме подготвени и предпазливи, но да не се паникьосваме, защото сме в различна ситуация от тази преди година“, казва водещият учен на Световната здравна организация Сумя Сваминатан.

В интервю по време на конференцията Reuters Next индийската педиатърка обясни: „Вариантът Делта е установен при 99% от инфекциите по света. За да стане доминиращ, Omicron би трябвало да бъде по-предаваем, но засега не е така. Трябва да изчакаме, да се надяваме, че е по-мек... макар че все пак е твърде рано да се правят цялостни изводи“.

Главният изпълнителен директор на групата Netcare, която управлява най-голямата частна здравна мрежа в Южна Африка, д-р Ричард Фридланд, също потвърди пред Bloomberg, че при тази нова вълна вирусът показва различно поведение, като не се отчита „значително увеличение на хоспитализациите”.

Omicron е открит в около 40 държави досега, като мерките на правителствата са затягане на ограниченията за пътуване и активиране на ваксинирането. СЗО призовава за предпазливост, но и за спокойствие и недопускане на паника.

В Австралия са потвърдени 15 случая на инфекцията, като нито един не е за болнично лечение, съобщава 7news.com.au. Миналата седмица страната-континент забрани пътуването само от конкретни южноафрикански държави, включително Южна Африка, Намибия, Зимбабве, Ботсвана, Лесото, Есватини, Сейшелите, Малави и Мозамбик. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: