Шест големи града по света може скоро да потънат под водата

Шест големи града по света може скоро да потънат под водата Снимка: theculturetrip.com

Рискът е доказан от данни на специализирано научно изследване.

Докато на COP26 световните лидери обмислят решения срещу климатичните промени и бедствията, пред които човечеството ще се изправи вбъдеще, неизбежното вече се случва. Някои от любимите ни градове по света може да се окажат под вода преди 2030 г. 

Глобалните температури се покачват. Ледниците продължават да се топят, напоследък с тревожна бързина, водата им се влива в нашите реки и в крайна сметка в океаните, а морското равище продължава да се повишава. Това са констатациите на Climate Central, научна и медийна организация, която изследва климата и захранва с метеорологични прогнози много от най-големите световни медии.

Към последния си доклад учените от Climate Central са прибавили и карта, която показва кои части от сушата на планетата са най-застрашени заради покачването на морското равнище. За картата е ползвана информация от Междуправителствената група по климатичните промени (IPCC), органът на ООН, отговорен за научите анализи, свързани с глобалното затопляне, съобщава IndiaTimes.

Според картата на Climate Central, първи Амстердам може да се окаже залят, заради видимото покачване на морските води. Най-вероятно ще го последва голямото иракско пристанище Басра на река Шат-Ел-Араб. Градът е издигнат върху блатиста местност, която скоро може да започне интензивно да се оводнява.

В рисковата група влиза и Ню Орлиънс, САЩ. Градът е защитен с достатъчно много диги, но даже една толкова добре обмислена и реализирана система може да не се справи с функциите си, ако придошлата вода е твърде много.

От водата няма да избяга и Веннеция, която всяка година потъва поне с 2 мм във водите на лагуната и поне два пъти годишно се наводнява изцяло. Сложното бариерно съоръжение, предназначено да защитава града от наводнения при бури, показва някои пропуски в предупредителната система, обикновено в резултат на човешка грешка при опериране.

Жителите на виетнамския Хошимин, разположен близо до могъщата река Меконг, също са застрашени. В най-голям риск е източната част на града, но дори само нея да погълне реката, останалите районни редовно ще се сблъскват с наводнения. Същият проблем заплашва и индийския мегаполис Калкута.

В последно време климатът се мени твърде бързо, което силно тревожи климатолозите. Екстремните температури и резките промени във времето създават условия за мощни циклони и разрушителни наводнения на много места по света, както видяхме това лято. Прогнозите са тревожни и категорично налагат глобални усилия, за да запазим света, в който живеем такъв, какъвто е.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: