Транспортът на бъдещето: движещи се тротоари и левитиращи асансьори

Транспортът на бъдещето: движещи се тротоари и левитиращи асансьори Снимка: habr.com

Пет вида транспорт, които ще се появят в градовете на бъдещето и ще заменят автомобилите

Как човечеството ще се предвижва из града след няколко години? Според портала habr.com, процесът на отказване от личните автомобили ще стане по-бърз с течение на времето. В резултат на това хората ще преминат към други видове транспорт. Първите им прототипи започват да се появяват още сега.

Движещи се тротоари

Тази идея е предложена от швейцарски учени от федералното политехническо училище в Лозана (EPFL). Сега такива траволатори можем да видим на летища, в търговски центрове, изложбени площи. Обаче изследователите смятат да ги използват за придвижване на жителите на големите градове вътре в самия град със скорост до 15 км/ч. Това ще позволи да се спести пространство, тъй като ширината на тротоара ще е 1,2 метра. Освен това, един тротоар ще транспортира до 7 000 души за час, докато в същото време колата е в състояние да транспортира по обикновено шосе 750-1800 души за 60 минути.

Левитиращи асансьори

В бъдеще асансьорите ще могат да преместват хора по улиците, т. е. да се движат хоризонтално. Подобен модел вече е тестван -  нарича се Multi. Планира се той да се използва в Берлин в една от най-високите сгради (140 м). Кабината ще може да се движи благодарение на електромагнитно поле, а не с помощта на кабели.

Трискутери

Това е електромобил, достъпен още сега. Той развива скорост до 50 км/ч, зарежда се от контакта за 6-8 часа, а пълният заряд е достатъчен за 12 часа. Освен това запасът за хода на разработката е 45 км. Транспортноот средство може да побира трима пътници. Такива мини-автомобили са създадени от Дмитрий Макеев, предприемач от Санкт Петербург. Цената на един трискутер започва от 3490 щатси долара, а 1 км пътуване струва 0,03 долара.Това е по-евтино, отколкото в случая с бензиновия автомобил.

Реактивни (джет) раници

Сега такава раница струва около 300 000 долара, а на  нея може да се лети само в течение на 10 минути. В същото време такива раници вече се използват от спасители и пожарникари в ОАЕ. Като цяло те могат да станат, ако не лични, то поне търговски транспортни средства: например, могат да се използват за бърза доставка на стоки.

Висящи фотьойли

Такава идея е предложена от българския архитект Мартин Ангелов. Предполага се, че за преместване в целия град ще бъде монтирана мрежа от висящи въжени линии. Ще можем да се "закачваме " за тях и да отидем на всяко едно място. Максималната скорост на предвижване ще бъде 25 км/ч.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: