Диетолози откриха напитката, която ускорява стареенето

Диетолози откриха напитката, която ускорява стареенето Снимка: https://pixabay.com/

Преждевременното стареене може да бъде причинено от сладките газирани напитки, които много хора обичат

Трябва да се отбележи, че промените започват да настъпват на клетъчно ниво. Това разказаха експерти от Калифорнийския университет UCSF, които са провели поредното изследване.

По време на експеримента  внимателно е проучена информация за 5309 американци, чиято възраст е била в диапазона от 20 до 65 години.

Никой от участниците не е имал сърдечно-съдови проблеми. Някои от тези хора редовно са пили сладки газирани напитки в продължение на три години, докато други напълно ги изключили.

Било възможно да се установи, че при редовна употреба на напитки, които съдържат много захар, участъците на ДНК, разположени в краищата на хромозомите (теломерите), стават по-къси.

Тези теломери се намират директно в левкоцитите и са пряко свързани с намаляването на продължителността на човешкия живот.

Освен това рискът от развитие на патологии с хроничен характер може да се увеличи.

Професор Елиса Епел говори за това, че газираните напитки със захар могат да провокират повече от метаболитни проблеми в организма.

На клетъчно ниво те засягат тъканите и провокират по-бързото им стареене. В същото време теломерите започват да се съкращават много по-рано от появата на здравословни проблеми. Ефектът от тези напитки може да се сравни до известна степен с тютюнопушенето.

Учените отбелязват, че въпреки факта, че в изследването са участвали само възрастни американци, приблизително същите резултати могат да се получат в случай на изследване на деца.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: