Откриха следи от древен живот в рубин на възраст 2,5 млн. години

Откриха следи от древен живот в рубин на възраст 2,5 млн. години Снимка: esoreiter.ru

Учените смятат, че това могат да бъдат останки от древен микробен живот

Екип от учени от Университета във Ватерло (Канада) откри признаци на древен живот във вътрешността на рубин на възраст 2,5 милиарда години. Резултатите от изследването са публикувани в ноемврийския брой на списание Ore Geology Reviews.

Най-древните рубини на планетата, които се състоят от минерал с червен оттенък, са открити в Гренландия По време на търсенето в южната част на Гренландия учените откриват графит, имащ чиста форма на въглерод. Учените смятат, че те могат да бъдат останки от древен микробен живот.

"Графитът във вътрешността на този рубин е наистина уникален", казва Крис Якимчук, професор от катедрата по науките за Земята и околната среда в Университета Ватерло в Онтарио. - "За пръв път виждаме признаци на древен живот в скали, съдържащи рубини."

В процеса на изследване учените откриват, че графитът се е образувал от древна форма на живот. Най-вероятно в древността са живели бактерии и на планетата не е имало толкова много кислород, необходим за образуването на сложен живот. Единствените организми, които биха могли да оцелеят, са били мииватюрните микроби и водорасли.

Учените смятат, че цианобактериите са били едни от първите живи същества на Земята. В продължение на милиарди години преобръзуване на слънчевата светлина в химическа енергия те постепенно са произвеждали кислород, който е необходим за развитието на сложен живот.

Оказва се, че откритият рубин, независимо от  своята древност, едва ли е най-древното свидетелство за живота на Земята. И все пак това е първият случай, когато останки от древен живот са открити във вътрешността на рубини.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: