Къде е раят за микробите?

Къде е раят за микробите? Снимка: https://www.google.com

Едва ли ще се досетите къде наоколо гъмжи най-много от микроорганизми? В метрото! Едно ново изследване дава представа за вида и характера на микробите в подземните железници.

 

Популацията на бактериите в метрото непрекъснато се променя, дори в рамките само на един ден. Според ръководителя на изследването Джани Панагиоту от университета в Хонконг, всяка от линиите на метрото сутрин има своя уникална бактериална популация, докато вечер тези разнообразни групи от микроби, наречени „микробиоми“, се сливат и образуват единна бактериална система. Германски експерти смятат, че тези изводи важат и за районите с голяма гъстота на населението в Германия.

 

Много учени анализират състава на микробиомите в подземните железници на отделни големи градове. Екипът, взел проби от метрото в Ню Йорк например, проследява тяхното разпределение по цялата градска територия, така че да определи кои бактерии кои региони населяват. В Бостън пък учените се съсредоточават върху въпроса кои микроби върху какви повърхности полепват.

 

Ръкохватките и пилоните в метрото

Екипът на Панагиоту подхожда другояче. Всяка сутрин и вечер се изпращат доброволци по различни метролинии с обща дължина около 200 километра, превозващи ежедневно 4,7 милиона пътници. Доброволците се държат за ръкохватките или за пилоните във вагоните в продължение на половин час, след което повърхността на дланите им се изследва за следи от микроорганизми.

„Ако пет милиона души използват метрото всеки ден, тогава ние ще намерим „бактериалния отпечатък“ на целия град", твърди Панагиоту.

 

Какви са резултатите от изследването?

Повечето от откритите микроби обитават и са типични за човешката кожа, към тях се добавят и някои видове гъбички и бактериофаги, но те са далеч по-рядко срещани. Основен извод е, че обичайно по-натоварените линии не са източник нито на повече болестотворни  патогени, нито на микроби с генетична резистентност. Тези резултати могат да допринесат най-вече за изработването на нов график на обществения транспорт, при който здравето на пътниците да е най-малко застрашено. Такъв график би могъл да се приложи и за летища, самолети, влакове, автогари, автобуси и обществени тоалетни.

 

Кожната флора има и предпазна функция

Стефани Кампмайер от Университетската клиника в Мюнстер предполага, че данните от проучването могат да бъдат приложени и в Германия, въпреки че сега за пътниците няма опасност. „По принцип всеки от нас има определена кожна микрофлора, която е важна и предпазва кожата. Трябва да сме наясно, че ние постоянно сме заобиколени от бактерии, без с това да застрашаваме здравите хора", казва Кампмайер.

 

Въпреки че метрото наистина е рай за микробите, резултатите от изследването не пораждат сензационни изводи. Те обаче потвърждават някои „бабешки“ съвети като например: мийте често ръцете си, особено през зимните месеци, когато вирусите върлуват навсякъде, и избягвайте да пипате лицето си. За оборудването на самото метро също могат да се дадат полезни препоръки: най-добре е да се избират такива материали, които лесно се почистват и дезинфекцират, т.е. – гладки, без фуги и без грапавини.

 

 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: