Вреди ли чистотата вкъщи на нашия имунитет

Вреди ли чистотата вкъщи на нашия имунитет Снимка: Yoshihide Nomura, Flickr

Учени опровергаха връзката на чистотата в дома с отслабването на имунитета

Популярна „хигиенна хипотеза" гласи, че липсата на контакт с микроби и паразити в ранна детска възраст води до недостатъчно развитие на имунната система и способства за развитието на различни нарушения, включително алергии. 

Неслучайно често се препоръчва да не се почиства прекалено усърдно в дома, за да може организмът на детето да има възможност да се срещне с различни патогени, а възрастните - по-малко контакт с битовата химия. Учените опровергаха тази хипотеза, съобщава интернет порталът naked-science.ru.

Изследванията показват, че хигиената и почистването изобщо не пречат на организма на детето да контактува с нужните микроби и да развие здравословен имунитет. Много учени обаче смятат хипотезата за вреден мит. Това се потвърждава и от новата научна разработка на лондонските имунолози Греъм Рук (GrahamRook) и Сали Блумфийлд (SallyBloomfield).

В статия, публикувана в Journal of Allergy and Clinical Immunology, те изброяват четири съществени причини, които позволяват да се предположи, че не трябва да се страхуваме от „твърде чистата" обстановка вкъщи. 

Авторите отбелязват, че микробите, които се срещат в съвременните домове, съвсем не са тези, които са необходими за формирането на здравословен имунитет. Освен това ваксините, при условие че се прилагат своевременно според препоръчителния имунизационен календар, имат доста мощно стимулиращо действие върху имунитета. 

Третият аргумент на учените е, че почистването в дома не отменя контакта с „естествените" микроорганизми от природната среда на улицата. Впрочем надеждни данни, които да свързват такъв контакт със здравословното състояние на човек, също няма.

И накрая авторите посочват, че няма сведения за влиянието на битовата химия и почистващите вещества върху развитието на алергии. „Общуването с майката, с членовете на семейството, с естествената среда плюс ваксините - всичко това може да осигури необходимия контакт с микробите. Разумната хигиена и почистване по никакъв начин не пречат на такъв контакт", казва професор Греъм Рук.

 

 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: