Технологичните компании умишлено занижават данните за вредните емисии във въздуха

Технологичните компании умишлено занижават данните за вредните емисии във въздуха Снимка: vyphidroasesores.com

Общата разлика между посочения и действителния обем е около 390 мегатона CO2 годишно

Учени от Техническия университет в Мюнхен извършиха анализ на 56 IT- компании и сравниха официалните и действителните данни за изхвърлянето на въглероден диоксид в атмосферата. Както показват резултатите, фирмите средно не съобщават за половината от обема на произведения CO2. Подробности за изследването са публикувани в списанието Nature Communications.

Според протокола за глобалния парников газ (GHG Protocol) - инстутиционален стандарт за измерване на CO2, съществуват три категории емисии на въглероден диоксид. При работата по това изследване учените се съсредоточават върху една от тях – върху емисиите, които се получават, когато стоките се движат по веригата на разходите. Към тях се отнасят доставката, дистрибуцията на стоки и бизнес пътуванията на служителите. Както се споменава в други проучвания, газовите отпадъци от тази категория съставляват 80% от общия обем на произвеждания CO2. Но според данни от 2013 г. американските компании съобщават само 25% от емисиите от този вид.

Данните за изследването учените са взели от докладите на "Проекта за разкриване на информацията за въглеродните емисии" (Carbon Disclosure Project). Проектът се занимава с провеждане на анкетни проучвания, в които компаниите могат доброволно да посочат обема на изхвърления CO2. След това получените доклади са приведени в съответствие със стандартите за измерване на отпадъците, посочени в протокола за глобалния парников газ. И накрая, те са сравнени с официалните данни, съобщени от корпорациите.

Както стана известно от резултатите, такива IT гиганти като Alphabet или IBM отчитат само част от отпадъците от трета категория или не ги внасят за целите на статистиката. Общата разлика между посочения и действителния обем е около 390 мегатона CO2 годишно. Това е свързано с факта, че много компании не са задължени да публикуват точна информация за въглеродните емисии.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: