Цените на въглеродните емисии в ЕС достигнаха рекордно високи стойности

Цените на въглеродните емисии в ЕС достигнаха рекордно високи стойности

Търсенето на електроенергия е възстановило нивата си отпреди пандемията

Цените на въглеродните квоти се повишиха до рекордни нива през второто тримесечие, показва ново проучване на анализатора на енергийни данни EnAppSys.  

Според анализаторите Европа облекчи блокировките, насърчавайки бизнеса да се върне към „нормалното“, което оказа влияние върху търсенето на електроенергия и то се върна до нивата си отпреди пандемията. Данните показват, че цените на въглеродните квоти са се удвоили в сравнение с второто тримесечие на 2020 г. Цените на схемата за търговия с емисии на ЕС са скочили до рекордните 56,54 €/т на 30 юни 2021 г.  

Въздействието на блокировките заради разпространението на коронавируса върху европейското търсене на електроенергия изглежда е приключило през последното тримесечие на тодината, като общото търсене е само с 0,4% по-ниско от нивата, наблюдавани през второто тримесечие на 2019 г.  

Нивата на производство на електроенергия в Европа са спаднали с 13% спрямо първото тримесечие на 2021 г., което е индикатор за намаляване на производството от повечето източници, с изключение на слънчевата енергия (със 127%) и петрола (с 1%). Всички възобновяеми източници на енергия отбелязват най-високите си нива на производство през периода, с изключение на хидроенергията.  

ВЕИ продължават възходящата си тенденция, допринасяйки с 43% за общото производство на електроенергия в Европа. Хидроенергията остава най-големият индивидуален компонент в производството от възобновяеми източници със 125,2 TWh, което е с 37,6 TWh повече от втория по големина компонент, вятъра, с мощност 87,6 TWh. Ядрената промишленост допринася с 26% от общото производство, газът - 18%, а изкопаемите горива (въглищата) - 13%. 

Производството на енергия от изкопаеми горива е с 18% по-ниско от предходното тримесечие, но все още е на върха с 212,1 TWh, въпреки усилията за постепенно премахване на въглищата и високите цени на квотите за въглерод.  

„Премахването на конвенционалните въглищни източници създава недостиг на електроенергия, особено в периоди на пиково търсене и ниски нива на възобновяемите източници. Това предизвиква нарастващо търсене на гъвкаво производство“, каза Жан-Пол Хареман, директор на EnAppSys, като добави, че цените се определят до голяма степен от политиките за постепенно премахване на въглищата в отделните страни, наблюдавани от анализаторите. 

Ако правителствата не засилят фокуса си върху чистите енергии в плановете си за възстановяване от пандемията от COVID-19, цените на въглеродните емисии в световен мащаб са на път да достигнат рекордни нива в рамките на следващите две години, предупреди в доклад и Международната агенция за енергията. Агенцията прогнозира, че емисиите ще отбележат ръст през тази и следващата година, като през 2023 г. те ще достигнат най-високите си нива в човешката история, изравнявайки или задминавайки рекорда, поставен през 2018 г. 

„От повече от 16-те трилиона долара, похарчени за възстановяването от COVID-19, само 2% отиват за инвестиции в чиста енергия. Тези инвестиции не са достатъчни. През 2023 г. ще достигнем рекордни нива на въглеродни емисии. Това е притеснително“, коментира директорът на агенцията Фатих Бирол. По думите му 90% от прогнозирания ръст на емисиите ще дойде от развиващия се свят, така че предоставянето на помощ за зелени инвестиции в тези страни е от ключово значение. 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: