Парадокс: Знаете ли, че ако посолите ананас той ще стане по-сладък?

Парадокс: Знаете ли, че ако посолите ананас той ще стане по-сладък? Снимка: faktodrom.com

Независимо от очевидния парадокс на това твърдение, ананасът наистина ще стане по-сладък, ако бъде посолен. Но защо?

Ананасът отдавна е престанал да бъде за нас задокеански плод. На всички е известно, че той е богат на различни витамини и минерали, на специалния ензим бромелаин (разлагащ протеините), както и на фибри. Ананасът е истинско съкровище на полезни вещества за нашия организъм, но не всеки харесва остро-киселия му вкус. Ако поради тази причина не сте фен на ананаса, опитайте да го посолите и ще се изненадате, съобщава  faktodrom.com.                       

Оказва се, че в състава на ананаса има много плодови киселини, а именно ябълчена и лимонена. Но солта, реагирайки с киселината, я неутрализира. По този начин ананасът наистина ще изглежда по-сладък за нашите вкусови рецептори. Просто защото след неутрализирането на киселината тя ще стане по-малко кисела.

Освен това, принципът на неутрализиране на киселината със сол работи и при други кисели плодове. Опитайте да посолите грейпфрут и ще почувствате как солта ще премахне горчивината, а посоленият лимон ще покаже по-мек вкус. Разбира се, става въпрос за съвсем малко количество сол. Важното е да не се пресолява.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: