Коя е най-подходящата биодобавка за хората над 50-годишна възраст, според Daily Express

Коя е най-подходящата биодобавка за хората над 50-годишна възраст, според Daily Express Снимка: Sztrapacska74 from Pixabay

Омега-3 оказва положителен ефект върху когнитивните способности на човека

С възрастта, за да поддържате здравето си, трябва да обърнете внимание на витамините и хранителните добавки, пише Daily Express. Но какво е най-добре да приемате, ако вече сте над 50? Учени установиха, че съществува обикновена хранителна добавка, която оказва положителен ефект върху когнитивните функции и предотвратява деменцията. Преди употребата й обаче трябва да се консултирате с лекар.

Стареенето може да намали способността на организма да усвоява необходимите вещества, които ни осигурява балансираното хранене. Витамините и добавките са чудесен начин да задоволите хранителните нужди. Те са лесни за купуване и за приемане, но кои от тях са най-подходящи за хората над 50 години?

Маслото от риба треска е известно като богат на хранителни вещества източник на витамини и незаменими мастни киселини.

Получава се от черния дроб на треска и се предлага под формата на течност или капсулирана добавка. Маслоот от треска е вид рибено масло, което е полезно за здравето и е много важно за хората над 50-годишна възраст.

Омега-3 мастните киселини са от съществено значение за много функции на организма, такива, като растежа на клетките и мускулната активност, а маслото от треска е един от най-добрите начини да получите достатъчно количество от тях.

Д-р Джейн Леонард (Jane Leonard) отбелязва: "Маслото от треска е важен компонент от нашия рацион. Известно е, че то съдържа незаменими омега-3 мастни киселини, които обикновено се съдържат в мазните риби като херинга, риба тон и скумрия. Омега-3 мастните киселини, съдържащи се в рибеното масло, притежават много свойства, които ги правят полезни за сърцето.»

Изследванията показват, че омега-3 мастните киселини могат да помогнат за понижаване на триглицеридите, да повишат добрия HDL холестерол и да понижат кръвното налягане.

Въпреки че повечето проучвания показват, че консумацията на рибено масло, по-специално от треска, може да намали някои от факторите, влияещи върху сърдечните заболявания, има нужда от повече доказателства за неговия безусловен превантивен ефект.

Изследване, публикувано от Националната медицинска библиотека към Националните здравни институти на САЩ  проучва ефекта от добавките с рибено масло върху подобряването на умствената работоспособност на човека.

"Беше установено, че определената добавка на рибено масло (омега-3), подобрява притока на кръв към мозъка по време на умствената дейност и влияе върху някои аспекти на мислене у младите хора", се казва в проучване на Университета на Нортъмбрия (Northumbria University).

Изследователите установиха че като цяло приемът на която и да е от две различни вида добавки с рибено масло в продължение на три месеца не е оказала последователно влияние върху умствените функции при 18-35-годишните, но въпреки това учените са открили доказателства за намаляване на умствената умора и намаляване на времето за реакция.

Установено е, че приемането на богато на омега-3 рибено масло за същия период от време увеличава притока на кръв към активните области на мозъка по време на изпълнение на умствени задачи. Както твърдят изследователите, тези констатации могат да влияят на психическите функции в по-късна възраст, тъй като според получените данни, редовната консумация на мазна риба или приемане на добавки с омега-3 може да предотврати намаляването на когнитивните функции и деменцията, а увеличаването на притока на кръв към мозъка, най-вероятно е механизмът, чрез който това се случва.

Изследователи от катедрата по неврология на медицинския център Чи-Мей в Тайван обясниха, че "мастните киселини са сред най-важните молекули, които определят способността на мозъка да работи".

Впрочем," омега-3 може да повлияе на неврологичните функции, като модулира пътищата за предаване на сигнали", заявиха изследователи от DSM Nutritional Products (САЩ).

"Консумацията на омега-3 води до много положителни физиологични и поведенчески ефекти, влияещи и на когнитивните способности", добавиха те.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: