Розов лед, забелязан в алпийски глетчер, може да е признак за ускорено топене на ледовете

Розов лед, забелязан в алпийски глетчер, може да е признак за ускорено топене на ледовете Снимка: Interesting Engineering

Учени в Италия изследват появата на розов лед в Алпите, за който подозират, че е причинен от водорасли, които оказват влияние на климатичните промени.

Наблюдатели забелязаха необичайния оттенък на ледника Пресена в италианския регион Сондрио. Биаджо ди Мауро, учен от Националния съвет за научни изследвания в Италия, заяви, че цветът вероятно е причинен от Ancylonema nordenskioeldii, вид водорасли, често срещани в така наречената Тъмна зона на Гренландия, където ледът също се топи.


Водораслите не са опасни - каза Ди Мауро. - Това е естествено явление, което се случва през пролетния и летния период както в средните ширини, така и при полюсите."


Ледът обикновено отразява повече от 80 процента от слънчевата радиация обратно в атмосферата, но тъй като водораслите се появяват, могат да потъмнят леда, така че да абсорбира топлината и да се стопи по-бързо. А колкото по-бързо се стопява ледът, толкова повече водорасли се появяват, добавяйки червени нюанси към белия лед.


При много ниски температури водораслите обикновено загиват, но ако ледът стане още малко по-топъл, това може да доведе до тънък слой вода, който им позволява да оцелеят и да се размножат, като по този начин ускорят топенето.


Тези водорасли се нуждаят от вода. Така че, разбира се, ако температурите се повишат и ледниците се разтопят повече, ще бъде налична повече вода и те ще процъфтяват", казва Хари Зеколари, глациолог от Технологичния университет в Делфт, Холандия.


Колкото повече слънце бива погълнато, толкова повече вода ще се топи и потенциално повече водорасли ще се появят. И с това всъщност можете да имате положителна линия за обратна връзка, която може да доведе до загуба на тези ледници, които вече са в опасно състояние."

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: