Пенсионираха магьосника на новозеландски град след близо 40 години практика

Пенсионираха магьосника на новозеландски град след близо 40 години практика Снимка: stuff.co.nz

Крайсчърч, единственият град в света с щатен магьосник, реши да се раздели с него след 23 години официален трудов стаж.

Градът се сдобива с тази длъжност през 1982 г., след като Иън Бракънбъри Чанел отдавна е станал местна атракция, разхождайки се в дълго наметало и островърха шапка. Той е лондончанин, завършил е психология и социология и дълги години е преподавал тези науки в Университета на Нови Южен Уелс, Австралия, преди да се пресели в Нова Зеландия, съобщава ВВС. 

Първите му изяви в ролята на магьосник започват в началото на 80-те години, с ежедневни импровизирани речи на градския площад в Крайсчърч. Покачен на стълба, в екзотичното си облекло, г-н Чанел говорел по актуални теми, привличайки все повече и повече граждани с цветистия си език и ерудиция. Полицията се опитала да го арестува, но хората така се вбесили, че скоро градските власти се принудили да обявят площада за зона за публични речи.     

Така през 1982 се стигнало и до ангажирането на Йън Чанел като щатен магьосник на заплата към общината, със задачата „да представя магически действия и да популяризира града”. Считан за местна забележителност, магьосникът на Крайсчърч присъства в официалния сайт на кметството, дори шофьорската му книжка е издадена на името „Магьосникът”. 

Йън Чанел е изпълнявал танци за дъжд  при засушаванията в Нова Зеландия и Австралия, участвал е в протести в защита на различни каузи от обществен интерес, бил е обявен официално за „живо произведение на изкуството”, дори през 2009 г. е бил в списъка за награди по повод рождения ден на кралицата. 

Същевременно, често е бил и обект на критика заради парливия си език и оригинални мнения, изказвани не само в речите му, но и в многобройни участие в местната телевизия. Сега обаче градът прекратява договора му, с аргумента, че ще се рекламира с по-модерни и разнообразни инициативи. 

По този повод пенсионираният 88-годишен магьосник заяви пред местня сайт Stuff: „Те са група бюрократи, които нямат въображение“ и допълни, че както винаги ще продължи да се появява в града и да говори с хората. "Няма да ме спрат", казва Йън Чанел, който вече може да не е официална местна забележителност, но въплъщава духа на града и се радва на симпатиите на гражданите. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: