Италия с нови обекти на световното културно наследство

Италия с нови обекти на световното културно наследство Снимка: italiani.it

Стенописите от XIV век в Падуа и балнеокурортът Терме ди Монтекатини вече са в престижния списък на ЮНЕСКО, съобщиха от 44-тата сесия на комитета на организацията, която се проведе във Фуджоу, Китай

Първата забележителност, Padova Urbs picta, включва целия цикъл стенописи от XIV век в осем сгради в историческия център на града, включително параклиса Скровени, изписан от Джото, и стенописите на Palazzo della Ragione. И двете сгради принадлежат към архитектурно-историческия комплекс Musei Civici di Padova. Стенописите са вторият обект на ЮНЕСКО в града, който вече присъства в списъка с Ботаническата си градина. Паркът получи това признание през 1997 г. с оценката, че представлява „люлката на науката, научния обмен и разбирането за връзките между природата и културата“. Сега Падуа се присъединява към градовете с няколко световни културни обекта. 

Montecatini Terme cosa vedere e fare, i nostri consigli
Терме ди Монтекатини, снимка - consigliamidove.it

За Терме ди Монтекатини отличието е първо по рода си. Курортът се окичи с престижното признание в категорията „Великите спа центрове на Европа”, като се пребори със седем други номинации както заради прекрасната си историческа спа архитестура, също щедро декорирана с прекрасни стенописи, така и заради уникалната отоплителна система, прилагана в спа центровете на един от най-старите европейски балнеокурорти. Според аргументите за номинацията тази отоплителна система „трябва да бъде защитена и подобрена” – което Комитетът на ЮНЕСКО явно е оценил по достойнствоНоминцията е резултат от съвместните усилия на местния общински съвет и Министерството на културата. „За нас, разбира се, е голяма гордост, но мисля, че е гордост и за цяла Италия”, заяви кметът в изявлението си пред развълнуваното гражданство.

Терме ди Монтекатини, разположен в провинция Пистоя, Тоскана, се развива като център за балнеолечение още от XIV век, макар че минералните му извори са били познати и в древността.  В историята си Терме ди Монтекатини помни посещенията и почивките на редица кралски особи и държавни глави. Днес градът поддържа славата си и с много културни прояви.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: