Храните, които забавят работата на мозъка

Храните, които забавят работата на мозъка Снимка: pixabay.com

Експерти разказаха за това кои продукти оказват негативно влияние върху мозъка и значително забавят работата му

Тези храни трябва да бъдат напълно изключени от рациона, защото като цяло увреждат здравето на целия организъм, съобщава Meta.ua.

Мозъкът престава да работи пълноценно при употребата на голямо количество транс мазнини. Те се получават в резултат на преработката на растителните мазнини. Сред продуктите, които съдържат много транс мазнини се отнесят фаст фуда, пайовете, майонезата, чипса и маргарина.

Никаква полза за мозъка и организма не носят и бързите въглехидрати. Това са различинте сладкиши, сладоледи, торти, газирани напитки, както и алкохол.Веднага след употреба им те попадат в кръвта и започват да се усвояват.  При това доста рязко се повиша нивото на глюкозата. 

Много хора обичат туршии и мариновани продукти, но употребата им вреди на мозъка поради това, че те съдържат много сол. Тя е причина за хипертонията, както и за нарушения накръвообращението на мозъка. При употребата на големи количества туршии в организма започват да се задържат течности, което води до отоци по стените на кръвоносните съдове. Кръвта започва се движи много по-бавно, кислородът не се пренася толкова бързо, което от своя страна провокира повишаване на кръвното налягане.

Неблагоприятно влияние върху функционалността на мозъка оказват и оцветителите и различните ароматизатори. Ето защо трябва внимателно да се чете състава на продуктите в магазина, за да се сведе консумацията на вредни вещества до минимум.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: