Учени: Наблюдаваме глобално намаляване на продължителността на живота

Учени: Наблюдаваме глобално намаляване на продължителността на живота

Пандемията от коронавирус доведе до най -големия годишен спад на продължителността на живота през 2020 г. след Втората световна война, пише Financial Times

Това показват данните на изследване на социолози от Оксфордския университет.

За западните страни като Испания, Италия, Англия и Уелс във Великобритания, последният път, когато такъв значителен спад в продължителността на живота се наблюдаваше на годишна база, беше през Втората световна война“, - казва един от авторите на изследването Хосе Мануел Абурто.

Социолозите изучили данни от 29 държави, включително тези в Европа, САЩ и Чили, и установили, че в 22 от тях намалява  продължителността на живота с повече от шест месеца. Намаляването на продължителността на живота на жените в осем държави и на мъжете в 11 държави е повече от година. Като цяло спад в продължителността на живота е регистриран в 27 държави.

"На такива държави им трябват пет до шест години, за да увеличат продължителността на живота с една година. Постигнатият напредък беше сведен до отрицателни стойности през 2020 г. поради COVID-19", казва Абурто.

Съкращаването на живота засегна повече мъжете, отколкото жените. Спадът е най -значителен сред мъжете в САЩ, с 2,2 години в сравнение с 2019 г. Литва е на второ място по отношение на най -голямото намаляване на продължителността на живота сред мъжкото население, с годишен спад от около 1,7 години.

Продължителността на живота на жените в САЩ е намаляла с 1,65 години в сравнение с 2019 г.

Изследователите отбелязват, че в Съединените щати смъртността се е увеличила сред хората в трудоспособна възраст, докато в Европа увеличението на смъртността е засегнало повече хората над 60 -годишна възраст.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: