Летящи микрочипове, пренасяни от въздуха, създадоха в САЩ

Летящи микрочипове, пренасяни от въздуха, създадоха в САЩ Снимка: ferra.ru

Устройствата летят за сметка на въздушните течения, а размерът им не надвишава няколко милиметра

Учени от Северозападния университет в САЩ, заедно с колеги от Корея, Китай и Великобритания, разработиха летящи микрочипове, които наистина могат да се нарекат миниатюрни – дължината им не надвишава няколко милиметра. Устройствата се състоят от микропроцесор с размер на песъчинка, сензори, антена, модул за памет и захранващи елементи.

Както съобщава професор Джон Роджърс, един от инициаторите на изследването, конструкцията на микрочипите е копирана от подобните на перка семена на мадагаскарската лиана Tристалатея. Благодарение на аеродинамичните си характеристики, те се задържат във въздуха за дълго време и  бавно и плавно се приземяват. Според учените тези семена имат съъвршената конструкция, за да се копират електронни летящи микроустройства от тях.

Микрочиповете могат да се използват за измерване и контрол на замърсяването на въздуха, вирусите и много други задачи. Всъщност, с тяхна помощ може да се събира всякаква информация и да се предава на смартфона или компютъра на оператора.

При това микрочиповете могат да летят самостоятелно, без да имат вградена перка – само за сметка на въздушнитепотоци, а енергия за презареждане могат да получават от околната среда. "Нашата цел се състоеше в това, да добавим на малки електронни системи свойството да летят с идеята, че тази нова възможност ще ни позволи да разпространяваме высокофункционалните миниатюрни електронни устройства за измерване на параметрите на околната среда, мониторинг на замърсяванията, наблюдение на население или проследяване на заболявания" – казва проф. Джон Роджърс.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: