Дефицитните микрочипове – ключов продукт, много интереси

Дефицитните микрочипове – ключов продукт, много интереси Снимка: theverge.com

Правителствени структури и технологични експерти се противопоставят на сделка, която може да доведе до монопол и неравностойна конкуренция в сектора

Nvidia Corporation (САЩ), водещият световен производител на чипове и един от най-големите разработчици на графични ускорители и процесори, тази седмица ще уведоми Европейската комисия за плановете си да закупи британския производител Arm, чиято стойност се оценява на $ 40 милиарда. Редица правителствени структури и експерти обаче призовават за блокирането на сделката

Федералната търговска комисия на САЩ вече започна разследване на придобиването, заради опасения от монопол. Констатациите ѝ се очкват следващата седмица. 

Миналият месец предложението за поглъщане на Arm Holdings беше спряно и от британския регулатор по конкуренцията и пазарите заради „значителни опасения за конкуренцията“

ЕС на свой ред изрази притесненията си от „геополитическия и технологичен характер на това потенциално сливане“  и окрупняването на американската компания.

Според Politico, и икономическото министерство в Берлин следи внимателно сделката.

По информация на Sunday Telegraph, гигантът за електронна търговия Amazon и производителят на смартфони Samsung също се противопоставят на придобиването. Към тях и дългия списък технологични експерти, противници на сделката, се присъедини и Илон Мъск, който сигнализира за опасенията си от конкуренция при изкупуването на компанията, базирана в Кеймбридж.

Arm, придобита от японската SoftBank през 2016 г., лицензира технологията за микрочипове, която се използва за основа на милиарди процесори за смартфони и е ключов стратегически играч в сектора.

Критиците на сделката твърдят, че тя ще слее водещият доставчик на чипове Nvidia с мобилните продукти на Arm. По този начин Nvidia може да доминира пазара на чипове с удвоени сили, още повече, че продукцията на компанията отдавна се продава под различни марки като GeForce, nForce, Quadro, NvidiaTesla, ION и Tegra. 

През ноември 2020 Nvidia обяви, че започва да изгражда в Arm най-мощния суперкомпютър, наречен Cambridge-1, на стойност £40 милиона, който ще ползва изкуствен интелект и ще бъде насочен предимно към медицински изследвания.

Застоят в производството и доставките на микрочипове по време на ковид-кризата вече удари тежко редица промишлености в т.ч. и автомобилопроизводители, принудени дори да намалят рязко продукцията си и дори да затварят производствени мощности заради липсата на ключовия продукт.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: