Създадоха компютър, който може да „диша!" (видео)

Създадоха компютър, който може да „диша!" (видео) Снимка: ferra.ru

Неговата система за охлаждане работи на принципа на белите дробове

Ентусиаст конструира първия „дишащ" компютър в света (както самият той го нарича). Окновната идея е зложена в системата за охлаждане. Конструкторът разказва за изобретението си във видеоклип в YouTube, съобщава сайтът techradar.com. 

Той успява да изгради инсталация с много мощно оборудване за компютърни игри, но без шумните вентилатори за охлаждане. Корпусът е създаден от шперплат и акрилно стъкло. Горещият въздух се изпомпва от бутала. Компютърът също така е снабден с водни блокове, които отвеждат топлината от видеокартата към пасивните радиатори.

Що се отнася до самата видеокарта, в компютъра е инсталирана най-мощната RTX 3080. Има и вграден процесор AMD Ryzen 9 5950Х. Като цяло ентусиастът успява да създаде система, наподобяваща белите дробове при човека, която успешно изтегля по-студения въздух от околната среда и същевременно отвежда навън топлината, произведена от оборудването.

Системата показа впечатляващи резултати при работа без вентилатор: CPU и GPU работят съответно при 60 и 62 градуса по Целзий.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: