Най-мощният суперкомпютър в света заработи в Япония

Най-мощният суперкомпютър в света заработи в Япония Снимка: pixabay

Устройството ще се използва за решаване на научни проблеми, откриване на лекарства и изучаване на COVID-19, съобщи zdnet

Най-бързият в света суперкомпютър, разположен в Япония, е официално достъпен за изследователите и работи с пълен капацитет. Сега може да се използва за проекти, вариращи от изменението на климата до откриването на нови лекарства.

Изграждането на суперкомпютъра Fugaku, който се помещава в японския изследователски институт Riken, започна през 2014 г., като устройството се очаква да стане бъдещият стълб на високопроизводителната изчислителна инфраструктура на страната.

Доставката на 432 стелажа за Fugaku приключи през май 2020 г. и оттогава продължава тестването на системата, главно като част от проекти, насочени към ускоряване на научните изследвания за борба с пандемията от COVID-19. 


Японската изследователска организация за информатика и технологии (RIST) вече е избрала 74 изследователски проекта, които да бъдат изпълнявани от следващия месец.

Компютърът с ултрависока производителност Fugaku започна пълномащабна работа. Очакваме с нетърпение, когато този най-мощен „външен мозък, създаван някога от човечеството, ще помогне да разширим знанията си, ще ни позволи да разберем по-добре основите на материята както във времето, така и в пространството, ще ни даде по-добър структурен и функционален анализ на живота, обществото и индустрията, ще се правят по-точни прогнози; и дори ще проектира неизвестното бъдеще за човечеството“, отбелязват учените.

Устройството е предназначено за симулации с висока резолюция, непрекъсната работа и мащабни симулации. Неговата производителност е сто пъти по-висока от тази на аналозите. Тази безпрецедентна мощност на обработка позволи на устройството да заеме първо място в списъка Top500, който подрежда 500-те най-мощни компютърни системи в света.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: