Microsoft и OpenAI ще правят суперкомпютър за 100 милиарда долара

Microsoft и OpenAI ще правят суперкомпютър за 100 милиарда долара Снимка: economictimes.indiatimes.com

Американските технологични гиганти създават уникален център за данни, който да се превърне в платформа за суперкомпютър с изкуствен интелект (ИИ)

Според Report, проектът носи кодовото име Stargate. Въпреки че няма официални данни, източници смятат, че финансирането ще осигурни Microsoft, а OpenAI ще отговаря за създаването и поддръжката. Старирането на Stargate е планирано за 2026 г., а пускането му за 2028 г., като плановете са суперкомпютърът да решава по-сложни проблеми от сегашните центрове за данни.

За момента нито Microsoft, нито OpenAI не са отговорили на въпроси на Reuters за проекта. Твърди се, че планът е структуриран в пет фази, като "Stargate" е последната. Смята се, че двете компании вече преминават към третата фаза на цялостния си план. Съобщава се също, че Microsoft изгражда по-малък четирифазен суперкомпютър за OpenAI, който се очаква да заработи до 2026 г. 

Значителни разходи ще погълне закупуването на необходимите ИИ-чипове, както показват неотдавнашните забележки на главния изпълнителен директор на Nvidia Дженсън Хуанг, с оглед цената на най-новия им чип "Blackwell" B200 AI.

Очаква се обаче предстоящият проект на Microsoft и OpenAI да използва чипове от различни доставчици, което може би ще насърчи сътрудничеството и иновациите. Така преминавайки от компютри с ИИ, които ще работят вместо нас, към такива, които ще решават проблеми вместо хората, остава да се запитаме не дали, а кога ИИ ще започне да живее вместо нас.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: