Първият суперкомпютър от световна класа заработи в ЕС

Първият суперкомпютър от световна класа заработи в ЕС Снимка: pixabay

В словенския град Марибор беше пуснат суперкомпютър, създаден от съвместно предприятие на Европейския съюз с пари от фондовете на ЕС и страните членки на Съюза

По време на церемонията по включването на суперкомпютъра, изпълнителният вицепрезидент на Европейската комисия (ЕК) Маргрете Вестагер подчерта, че  Vega е първият от няколкото предвидени, пише Euronews.

Европейските суперкомпютри ще помогнат за спасяването на човешки животи, като поддържат изкуствен интелект за идентифициране на молекули за усъвършенствано лечение с лекарства, проследяване на инфекции с COVID-19 и други заболявания, каза тя.
 

Суперкомпютърът Vega е създаден от Европейското съвместно предприятие за високопроизводителни изчисления (EuroHPC) със средства от съюзнически фондове и държави-членки на ЕС. Съвместните инвестиции в него възлизат на 17,2 милиона евро.

Суперкомпютърът има изчислителна производителност от 6,9 петафлопса и ще поддържа разработването на приложения в много области като машинно обучение, изкуствен интелект и анализ на данни с висока производителност. Това ще помогне на европейските изследователи и индустриалните компании да постигнат нови успехи в биоинженерството, метеорологията, изменението на климата, персонализираната медицина и изобретяването на нови материали и лекарства, се казва в прессъобщение на ЕК.

В допълнение към Vega, суперкомпютри EuroHPC са закупени и инсталирани в научни институции в различни страни от ЕС: Sofia Tech Park в България, Националния суперкомпютърен център IT4 Innovations в Чешката република, CINECA в Италия, LuxProvide в Люксембург, Minho Advanced Computing Center в Португалия и научния център CSC във Финландия.

Новият регламент на предприятието EuroHPC предвижда допълнителни инвестиции от 8 милиарда евро в суперкомпютри от следващото поколение, включително квантови.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: