Започна реалното изпълнение на електронното здравеопазване в България

Започна реалното изпълнение на електронното здравеопазване в България Снимка: zdrave.to

Електронната рецептурна книжка замества изцяло хартиената рецептурна книжка на хронично болните пациенти.

От 1 юли 2021 г. „Информационно обслужване“ АД пусна в експлоатация електронната рецептурна книжка. Тя замества изцяло хартиената рецептурна книжка на хронично болните пациенти. 

Така гражданите не се налага да купуват хартиена книжка, да чакат при лекаря за заверка и да я представят във всяка аптека за отпускане на необходимите им медикаменти. 

Тя се регистрира и попълва от общопрактикуващия лекар в системата и аптеките имат достъп до необходимата им информацията за лекарствата, които НЗОК отпуска на хронично болните пациенти. Системата съхранява и данни за направените от общопрактикуващия лекар корекции.

Неотдавна бе пуснат в експлоатация българският валидатор на европейските цифрови сертификати. Само за последните 3 работни дни българското мобилно приложение COVID CHECK BG е изтеглено от Google Play Store над 21 000 пъти. То е достъпно за масово ползване, но основната му функция е да подпомогне оторизираните власти и заинтересовани лица, като съдържатели на ресторанти, кина, театри и спортни зали и др. за проверка на валидността на сертификатите, ако е необходимо.

Модулът „е-рецепта“ се използва ефективно от близо 2500 аптеки в цялата страна и над 3400 фармацевти. Общият брой на лекарите, които изписват рецепти по електронен път достигна 4598. Разчетите показват, че за по-малко от 6 месеца подсистемата на НЗИС е обхванала повече медицински лица от предварително заложените в проекта.

Платформата за издаване на електронни направления, която беше пусната в експлоатация в началото на декември 2020 г., също отчита впечатляващи резултати. През НЗИС са издадени близо 120 000 е-направления. Общопрактикуващите лекари, които работят със системата, са около 3 000, 

В България ече е разработен и модул на "е-прегледи", който ще предостави възможност за издаване на електронни амбулаторни листи. Има готовност също така за разширение на подсистемата на НЗИС за "е-имунизации", което ще позволи да се регистрират ваксинациите по задължителните планови имунизации.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: