Проф. Костадин Ангелов: Електронната рецепта ще е готова до края на годината

Проф. Костадин Ангелов: Електронната рецепта ще е готова до края на годината Снимка: https://commons.wikimedia.org

Работи се и в посока електронно направление.

От 1 януари догодина електронните рецепти и направления вече ще са факт, но до средата на 2021 г. ще бъдат в тестов период. Това каза на брифинг здравният министър проф. Костадин Ангелов.

 

Той обясни, че основната цел е да се съкрати пътят на пациента от НЗОК до специалиста, личния лекар и до аптеката.

 

Най-амбициозната ни цел е този път да бъде ликвидиран като процес. Просто пациентът да иде на лекар и после в аптеката да си получи директно лекарството", каза здравният министър.

 

Ангелов добави, че се работи и в посока електронно направление, което също да позволи на пациента да отиде само до една точка за документа.

 

Новата система няма да наложи допълнителен финансов ресурс от страна на участниците в нея - болнични заведения, лекари, специалисти, добави здравният министър. Тя ще бъде прикрепена към вече съществуващия софтуер, с който работят специалистите.

 

Ангелов обясни, че ще има и тестов период от 3 до 6 месеца, като ще се уточнява и начинът на получаване на електронните документи - дали ще е с две имена и ЕГН, или с QR код.

 

Подготвя се и анализ на първичните медицински документи, които трябва да бъдат електронизирани.

 

Първи за електронно здравеопазване заговори здравният министър Славчо Богоев през 2005 г., като тогава обещанието беше то да стане факт през 2007 г. Но със смяната на всеки здравен министър, проектът за Национална здравна инфромационна система всеки път се отлагаше.   

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: