Модулът „Е-рецепта“ е една от най-използваните електронни услуги в страната

Модулът „Е-рецепта“ е една от най-използваните електронни услуги в страната Снимка: dunavmost.com

Над 10 млн. електронни рецепти са издадени през НЗИС

Общо над 10 млн. електронни рецепти са издадени през Националната здравно-информационна система (НЗИС). Внушителният брой е достигнат за по-малко от 11 месеца, откакто националният системен интегратор „Информационно обслужване“ АД изгради и пусна в експлоатация централизираната онлайн система за предписване и отпускане на лекарствени продукти. Електронизирането на процеса намали значително риска от неправилно отпускане на медикаменти и облекчава максимално пациентите, общопрактикуващите лекари, и аптеките.

„Данните показват, че модулът „Е-рецепта“ се превърна в една от най-използваните електронни услуги в страната като цяло“, каза изпълнителния директор на „Информационно обслужване“ Ивайло Филипов. „Чрез електронната рецепта и останалите модули на НЗИС, които реализирахме, на практика беше даден старт на електронното здравеопазване в България“, допълни Филипов.

Общият брой на лекарите, които са издали електронна рецепта, е над 4 800, а към системата успешно са се свързали 3 550 аптеки от цялата страна. Близо 3 600 фармацевти успешно изпълняват предписаните по електронен път лекарства на пациентите. 

Най-много са изпълнените рецепти в София – близо 1.3 млн., следвана от Пловдив, Варна, Стара Загора и Плевен. .

Модулът за електронни направления също отчита впечатляващи резултати. През Националната здравно-информационна система са издадени над 220 хил. е-направления. Общопрактикуващите лекари, които работят със системата, са над 3 300. 

За последната година като част от НЗИС беше пуснато електронното медицинско досие на пациента. Модулът дава възможност за записване и съхраняване на електронни здравни записи и медицински данни за всеки пациент, като обща здравна информация, данни от прегледи, терапии, интервенции, амбулаторни листове, рецептурни бланки, лабораторни изследвания, направления и др. 

Създаден бе и модул за е-имунизации, който съдържа информация за всички поставени ваксини срещу COVID-19. Преди дни компанията реализира система за електронни прегледи, която дава възможност за издаването на амбулаторни листи в електронен формат и пълно електронно документиране и съхранение на всички извършени медицински прегледи. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: