Електронното здравеопазване в България набира скорост

Електронното здравеопазване в България набира скорост Снимка: pxhere.com

Над 25 млн. са регистрираните електронни прегледи за по-малко от година

Над 25 млн. са регистрираните електронни прегледи от общопрактикуващите лекари, специалистите от извънболнична и болничната медицинска помощ през Националната здравноинформационна система (НЗИС). Това се случва за по-малко от година, след като модулът „е-преглед“ беше пуснат в експлоатация от „Информационно обслужване“. 

Средно на ден се регистрират 170 000 прегледа в електронен формат от близо 7 200 лекарски практики. Общо със системата работят над 17 000 лекари от болничната и извънболничната медицинска помощ. НЗИС дава възможност за пълно електронно документиране и съхранение на всички извършени медицински прегледи. Чрез електронизирането на процеса всички пациенти имат пълна проследимост на заболяванията, диагнозите, назначените терапии, изследвания и др. 

Все още по-голямата част от регистрираните електронни прегледи се издават по линия на финансиране от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). В близките месеци предстои изготвяне и приемане на наредба за дейността на НЗИС. След влизането й в сила се очаква лекарите да въвеждат в системата всички прегледи, независимо от източника на финансиране.

Модулът за издаване на електронни рецепти също отчита внушителни резултати. За две години централизираната онлайн система за предписване и отпускане на лекарствени продукти е регистрирала над 25.7 млн. е-рецепти, като близо 24 млн. от тях вече са изпълнени. Към системата успешно са свързани над 3 000 аптеки от цялата страна, а над  4 000 фармацевти успешно изпълняват предписаните по електронен път лекарства на пациентите. Средно на ден се изпълняват по над 60 000 електронни рецепти.

Близо 15 млн. са издадените електронни направления през здравноинформационната система. От тях повече от половината са направления за лабораторни изследвания, а над 5 млн. са направленията за консултация. НЗИС е регистрирала  над 1.1 млн. е-направления за хоспитализация, близо 530 000 за високоспециализирани дейности и над 280 000 електронни документа за медицинска експертиза.

Реализираните електронни хоспитализации в болниците доближават 1 млн. Модулът за електронна обработка на приетите пациенти беше въведен официално в експлоатация на 1 август 2022 г. в съответствие с Националния рамков договор. Той позволява на лечебните заведения да подават по електронен път извършените дейности по хоспитализация, дехоспитализация, проведените лабораторни изследвания, консултации, издаване на епикризи и др. Средно на ден се регистрират по 6 000 електронни хоспитализации от 351 болнични заведения в страната.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: