Лекарите в България ще могат да извършват електронни прегледи

Лекарите в България ще могат да извършват електронни прегледи Снимка: puls.bg

Тази функционалност е част от новия модул „Е-Преглед“ на НЗИС

Всички общопрактикуващи лекари и специалисти в извънболничната медицинска помощ имат възможност да регистрират електронни прегледи и да издават амбулаторни листи в електронен формат. Тази функционалност е част от новия модул „Е-Преглед“ на Националната здравноинформационна система (НЗИС) , който дава възможност за пълно електронно документиране и съхранение на всички извършени медицински прегледи.

Документът, създаден от „е-преглед“ е основна част от личното медицинско досие на всеки пациент и чрез него се свързват вече разработените и функциониращи модули „Е-Рецепта“, „Е-Направление“ и „Е-Имунизация“. По този начин пациентите и оторизираните здравни лица ще имат пълна проследимост и история на заболяванията, диагнозите, назначените терапии, изследванията, изписаните лекарства и др. 

За да не се губи връзката с медицински документи, създадени извън НЗИС, е предвидена техническа възможност за тяхното добавяне в системата. Едно от предимствата на „Е-Преглед“ е, че той може да работи с всички видове медицински прегледи – при ОПЛ и при специалисти, включително и със съществуващите амбулаторни листи на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

„Разработеният модул за е-прегледи е следващата ключова стъпка от пътната карта за реализирането на НЗИС и е от особено значение за електронното здравеопазване в България, каза изпълнителният директор на „Информационно обслужване“ АД Ивайло Филипов. Той сподели, че чрез „Е-Преглед“ всеки лекуващ лекар ще може да проследи пълната история на дадено заболяване, без да се налага пациентите да разнасят със себе си папки с хартиени изследвания, епикризи и амбулаторни листи.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: